BMX i solnedgången.

Därför är killarna och tjejerna i skateparken världens räddning

Från mitt fönster på kontoret har jag utsikt över en skatepark. Det är så den kallas. Officiellt heter den Olliewood. Det är en ordlek som hade fått Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg att bli nästan gröna av avund. Men de är inte här. De har sannolikt aldrig hört talas om den ens.

Istället kryllar den av barn och tonåringar. Tyvärr mest killar, men jag ser dagligen också några enstaka tjejer som utmanar den annars brutala killdominansen i poolen. Så här har det sett ut ett tag nu, ända sedan den sista snön försvann någon gång i slutet av februari (ja, jag bor i södra Sverige). Och på sommarlovet är det fullt. Ja, fullt.

Runt i hela vårt land byggs fler av dessa parker. Och samtidigt som diskussionerna ofta handlar om huruvida man egentligen ska tillåta kickbikes i dessa så ser jag hur småkillar snackar med de stora killarna. Jag kan känna igen mig från när jag själv var liten. Det var lätt att se upp till de stora killarna, trots att de sannolikt knappt hade nått tonåren ännu. Men det spelar ingen roll, för här ser jag hur unga killar och tjejer på kickbikes är välkomna. Jag ser hur de pratar med äldre tonåringar med skateboard och BMX. Och någonstans slås jag av hur dessa faktiskt är en del av vår världs räddning.

I en tid när bilen är norm, när klimatforskare ger oss fyra, fem år för att rädda världen från en miljökatastrof – när snacket om cykelinfrastruktur överträffar verkligheten vid nybyggnation, och när jag dagligen ser barn bli skjutsade till skola, fotbollsträningar och kompisar så är det befriande att se hur en stor del av dessa tar sig överallt på sina cyklar. Inga kompromisser. Inga undanflykter. Inga ursäkter om regn och dåligt väder. Ska de någonstans så cyklar de.

Här har jag något att ta efter. För ja, jag är bekväm. Det är lätt att hitta ursäkten till att ta bilen ibland. Det regnar, det är kallt, det har snöat, det blåser och det är långt.

Men till och från Olliewood är det aldrig dåligt väder. Det ser åtminstone inte så ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *