Bike Life rekommenderar

Oakley Radarlock Path 30 Years Sport Special Edition

Oakley Radarlock i jubileumsutgåva

Oakley har släppt en jubileumsutgåva av Oakley Radarlock. Och vi på Bike Life ska naturligtvis testa dem. De har plågats genom regn och lera. 2 800 kronor är mycket, och är det värt pengarna?

Hur mycket är det egentligen okej att lägga på ett par cykelglasögon? Blir det bättre ju dyrare det är? Ska jag fokusera på prislappen? Är Oakley Radarlock™ något att ha?

Fyra frågor som fler än många cyklister känner igen sig i. Som aktiv elitidrottare är det sällan ett problem. Används de flera timmar varje dag är det sällan något stort bekymmer om de kostar en tusenlapp eller tre. Men för oss alla motionärer, som vare sig har lukrativa kontrakt med sponsorer eller obegränsat med monetära resurser att lägga på sporadiskt använda ting så framstår priset inte sällan som en högst relevant frågeställning. Hur mycket är egentligen okej att lägga på ett par glasögon som bara ska användas under träning och sedan under någon enstaka tävling?

Oakley Radalock, redo för Cykelvasan 2014

Vi på Bike Life fick chansen att testa Oakley Radarlock™ Path™ under Cykelvasan i mitten av augusti. Förutsättningarna var minst sagt bra – leran blev påtaglig efter flera dagars regnande, och när prognosen dessutom lovade solglimtar varvat med regn så var premisserna närmast optimala. Erfarenheten från andra glasögon finns sedan tidigare. Och just därför är det extra intressant att testa ett par dyrare glasögon. För det är faktiskt vad det är. 2700 kronor för paketet med Oakley Radarlock™, inklusive två linser och två storlekar av näskuddar för att justera hur högt de sitter på näsroten.

Cykelglasögon gjorda för att misshandlas

När Oakley nu lanserar en av sina mest tåliga bågar någonsin, är det minst sagt med skepsis som jag undrar hur mycket de egentligen klarar av. Men det här är ett par bågar som närmast kan liknas vid en disktrasa. De tål helt enkelt att vridas i alla riktningar utan att ens visa en tillstymmelse till att säga stopp. Förutom sin mjuka men ändå stabila konstruktion är det efter några timmars användning tydligt att det är de små detaljerna som gör de här glasögonen till den produkt som vi liksom aldrig vill släppa ifrån oss.

Bland de detaljer som vi uppskattar mest finns bland annat de smarta och karaktärsskapande ventilationskanalerna i skalmarna. Tack vare dessa upplevs glasögonen som extremt snabba på att göra sig av med all form av imma. Samtidigt transporterar de också in nödvändig svalkande luft mot ansiktet och ögonen, vilket skapar en behaglig känsla där svetten aldrig tillåts flöda över.

Oakley Radarlock ventilationskanaler

Ett annat stort plus som vi upplever när vi använder glasögonen är att de ständigt sitter på plats. När svetten rinner över huvudet är det inte sällan som glasögonen tyvärr också börjar vandra fram och tillbaka, vilket är grunden till mycket irritation för många cyklister. Men inte här. Det är inte någon skräll att Oakley väljer att kalla materialet längst bak på skalmarna för unobtainium, för det är nästan vad det känns som. Känslan är att de har lyckats med något närmast omöjligt. Det är bara att buga och bocka för den goda passformen i glasögonen.

Utbytbara linser

Och för att återgå till den tidigare nämnda flexibiliteten så är den nödvändig. Eller nödvändig och nödvändig, den är hur som helst till stor nytta när det är dags att byta mellan de två linser som följer med i paketet. För att byta mellan linserna är det helt enkelt bara att ta ett rejält grepp i bågarna och sedan skjuta partiet över näsan rakt bakåt. Bågarna flexar i närmast omöjliga vinklar innan linsen plötsligt släpper, och det bara är att lyfta ut och stoppa i nästa.

I paketet vi har testat har det ingått två Path-linser, men från Oakleys hemsida finns även en annan form att beställa där linsen sträcker sig längre neråt kinden. Förutom en klassisk iridiumlins, skapad för skarpt solljus, har vi även mestadels kört med Oakleys Jade Iridium-lins, som trots att den är relativt mörk ändå fungerar bra även mörkare och disigare miljöer. Regn och lera påverkar inte heller sikten negativt, utan sikten är fortfarande god. Dessutom är den god åt alla håll – åt sidorna och även uppåt och neråt. Och ur ett kontrastperspektiv så är det inte heller här mycket att kritisera. Konturer syns mycket bra, även i de fall där det blir mörkare i tät skog.

Även om linserna i det mesta imponerar så har de dock en viss tendens att imma igen vid kombinationen varmt och låg hastighet. Ingenting konstigt egentligen, men imman tränger sig på fort. Dock försvinner den lika fort i samma ögonblick som hastigheten återigen ökar till mer än minimalt. Det är just ovan nämnda ventilationskanaler som effektivt leder in ny luft och därmed transporterar bort nyligen skapad imma.

Iridium-lins på Oakley Radarlock™

Ett par glasögon att sukta efter

Efter knappt två veckors testande – i allt från ett lerigt Cykelvasan, via snabba turer på landsvägen, till att även testas som solskydd även i bilens förarsäte – så är det bara att konstatera att det här är ett par glasögon som definitivt har imponerat på oss. Om det är värt att lägga 2 800 kronor på dem, det blir nog upp till var och en att avgöra tillsammans med utrymmet i plånboken. Klart är dock att det här är de bästa glasögonen jag har haft möjlighet att köra med. Så ja, i just det här fallet har det blivit bättre i takt med att priset också har ökat.

Men istället för att fokusera på prislappen kan det vara klokt att faktiskt fundera över vilka egenskaper som du prioriterar i ett par sportglasögon. Är det passform, god ventilation, utseende och linser som håller absoluta toppkvalitet så är Oakley Radarlock definitivt ett par glasögon att överväga, trots det relativt höga priset.

Kommentarer

 • Thanks for stopping by my page! I’m Noah.
  Even though I jokingly credit my mother for my writing talent, I know that it is a ability I have fostered from childhood. Though my aunt is a writer, I also started out young.
  I’ve always had a way with words, according to my favorite educator. I was always so excited in English when we had to do a research writing assignment.
  Now, I help current students achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to schools because I understand the obstacles they must overcome to graduate.

  Noah – Academic Writing Professional – Funnyhomework Corp

 • Hello, it’s Billy here!
  I work as an academic writer and have created this content with the intent of changing your life for the better. I started honing my writing skills in my school years. I learned that my fellow students needed writing help—and they were willing to pay for it. The money was enough to help pay my tuition for my remaining semesters of college.
  Ever since high school, I have continued to work as an academic writer. I was hired by a writing service based in the United Kingdom. Since then, the research papers that I have written have been sold around Europe and the United States.
  In my line of work, I have become familiar with hearing, “Billy, can you help me meet my writing assignment deadline?” I know that I can save their time.

  Academic Writer – Billy Welsh – Reflection-Paper Corp

 • Welcome Everyone
  Thanks for checking out my writing blog . My name is Jena Berry.
  I have worked a long time in this niche. My passion for writing started at a young age. I wrote poetry as a child and eventually went on to work with my school newspaper.
  This early tryst into news reporting eventually led me to academic writing. There is plenty of work for skilled writers. I specialize in essays, but have the skills to do all types of academic writing.
  Contact me for more information about rates and a price quote. I’m looking forward to helping you.

  Academic Writer – Jen – Collegegoalsundaywv Corp

 • Good day and welcome to my website . I’m Shyla Barker.
  I have always dreamed of being a book writer but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I assisted a fellow student who needed help. She could not stop telling me how well I had done. Word got around and someone asked me for to write their paper just a week later. This time they would pay me for my work.
  During the summer, I started doing academic writing for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my writing services to students.

  Professional Writer – Shyla Barker – Paperhaberdasher Confederation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *