Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Cykelhjälm

6 ovärderliga tips för dig som ska köpa cykelhjälm

Det kan vara lite knivigt att köpa cykelhjälm, det är helt enkelt en hel del saker att tänka på inför köpet. Följ våra sex tips så blir det lite lättare att hitta rätt hjälm för just dig nästa gång du står där i butiken.

POC Omne Air MIPS Lead Blue Matt

POC Omne Air MIPS Lead Blue Matt

POC Omne Air MIPS Hydrogen White

POC Omne Air MIPS Hydrogen White

Vad ska man egentligen tänka på när man står där hos den lokala cykelhandlaren och det är dags att välja ny hjälm? På väggen hänger det inte sällan tiotals – och i värsta fall kanske hundra – olika modeller. Var ska jag börja? Vad ska jag egentligen börja med? Vad ska jag berätta för säljaren för att det här ska bli rätt?

Här kommer sex riktigt bra tips på saker att fundera på och som gör att du kan börja prova dig fram redan innan det är dags att tala med säljaren. Det ger dig lite mer hum om vad du faktiskt behöver och vad du ska satsa på när det kommer till köp av cykelhjälm.

1. Passformen

Det kanske allra viktigaste att leta efter när du köper en ny hjälm, är en hjälm som sitter – inte bara bra – utan perfekt på huvudet. En hjälm som inte sitter som den ska kommer antingen att glida runt och blotta känsliga ytor på ditt huvud som är viktiga att skydda. Det andra diket är naturligtvis att den trycker någonstans mot huvudet. Resultatet blir att huvudvärken kommer som ett brev på posten och du kommer garanterat inte att vara särskilt benägen att använda hjälmen varenda tur på cykeln.

När du köper en hjälm ska du alltså se till att den täcker tre delar av huvudet för att den ska vara riktigt säker:

  • Pannan
  • Bakhuvudet
  • Hjässan

När du har placerat hjälmen på huvudet ska den sitta långt ner i pannan utan att för sakens skull skymma sikten för dig. Sikten blir extra viktig om du har tänkt träna med den, i synnerhet om du kör landsväg då du lätt kommer ner i djupa ställningar vilket kan leda till att hjälmen inkräktar på synfältet.

På samma sätt som att hjälmen ska skydda pannan är det viktigt att den också täcker bakhuvudet ordentligt. Även om det känns troligast att det är pannan som utsätts för en smäll vid ett fall, är det viktigt att även bakhuvudet får sitt skydd. Vid kollisioner med andra fordon är risken stor att bakhuvudet skadas, i synnerhet om det rör sig om en påkörningsolycka med bil inblandad.

Hjässan är den sista delen av huvudet som ska skyddas. Det kanske ses som självklart att hjälmen ska täcka ovansidan av huvudet, men tyvärr har många hjälmar som inte riktigt sitter bra på huvudet, vilket gör att det finns ett glapp mellan hjässan och själva hjälmen. Det här ökar risken för hjärnskador om det kommer en smäll mot ovandelen av huvudet.

När du provar ut en hjälm, börja då att öppna upp spännet nacken (ja, du bör se till att köpa en hjälm med denna typ av justering). Placera sedan hjälmen på huvudet och justera in den så att den sitter dikt an mot hjässan, samt att den även täcker både panna och bakhuvud. Det ska inte klämma någonstans när du har placerat hjälmen så här.

Spänn sedan spännet i bakhuvudet försiktigt. Se till att det går att spänna så att hjälmen sitter på plats utan att det trycker eller gör ont. Det spelar ingen roll hur snygg hjälmen är om den inte sitter bra, gör det ont ska du titta på en annan modell. När du har dragit åt spännet i bakhuvudet ska du kunna skaka på huvudet utan att den faller av. Känn efter så att den inte flyger runt för mycket.

Därefter spänner du remmarna under hakan och ser till att de passar in runt dina öron och att det finns tillräckligt med rem för att du ska kunna spänna och samtidigt få in ett finger mellan hakan och remmen.

2. Vikten

Cyklister är (ö)kända för att jaga gram när det gäller cyklar avsedda för träning och tävling. Samma sak borde gälla alla som köper cykelhjälm också. Underskatta inte betydelsen av vikten på en hjälm, säger jag. En lätt hjälm är betydligt skönare att bära, både på huvudet och när du lämnar cykeln och ska bära på den en dag.

Sedan finns det en säkerhetsaspekt i det hela också. Vid en kraftig kollision kommer varje gram att ha betydligt större inverkan än ett gram. Det här är vikt som frestar på muskler och mjukdelar i nacken om olyckan skulle vara framme.

Köper du en hjälm av någon av de större tillverkarna så är vikten sannolikt inget stort bekymmer, samtliga dessa arbetar hårt och intensivt med att hitta bra material och lösningar som både skyddar och är lätta. Det kan helt enkelt vara värt att lägga några tior extra för att få en bra och lätt hjälm.

3. Ventilation

Få saker är så glädjedödande som en hjälm med dålig ventilation. På samma vis gäller det omvända, att cykla med en cykelhjälm med bra ventilation är ofta en närmast total frihetsupplevelse det många gånger knappt ens märks att det sitter ett skydd på huvudet.

En varm sommardag är det här naturligtvis extra viktigt. Är luftcirkulationen i hjälmen för dålig så kommer huvudvärken även här att snabbt göra sig påmind. Samtidigt svettas du mer än nödvändigt vilket leder till risk för uttorkning.

Cykelhjälm från Giro

Cykelhjälm från Giro med ventilationshål. Foto: Glory Cycles

En bra ventilation på en cykelhjälm ser till att luften kan färdas in i fronten på hjälmen och vidare ut längre bak. Ska du köra i skogen kan det också vara bekvämt att ha små nät i ventilationshålen för att skydda huvudet mot insekter. Det här förekommer även på vissa landsvägshjälmar. Om en önskar detta ventilationsnät eller inte, det är naturligtvis en smaksak. Själv föredrar jag att köra utan. Varför? Ingen anledning egentligen, jag tycker bara det är snyggare utan.

4. CE-märkning

När du köper din hjälm ska du se till att den har en CE-märkning. Det här visar att den följer alla direktiv och säkerhetskrav som är uppsatta i EU och EES. För hjälmar för vuxna gäller att den ska ha märkningen CE EN 1078. För barnhjälmar med grönt spänna gäller märkningen EN 1080.

5. MIPS®

I mitten av 90-talet tog forskare vid KTH fram en helt ny typ av cykelhjälm som skulle kunna skydda huvudet betydligt bättre än de hjälmar som då fanns. Resultatet blev MIPS® som är en teknik som i korta drag imiterar hjärnans eget sätt att skydda sig genom att ha ett rotationsutrymme mellan den del som ligger mot huvudet och hjälmens yttre delar.

Anledningen till att MIPS® togs fram har sin grund i hur huvudskador med traditionella hjälmar ser ut. Ofta skyddar de mot hårda, snabba slag som kommer rakt ovanifrån eller från sidan. Tyvärr är det här inte en verklighet som cyklister känner till. De flesta som någon gång har gått omkull med cykeln vet om att kroppen inte sällan har någon form av rotation vid nedslaget. Med en MIPS®-hjälm skyddas huvudet helt enkelt bättre genom att det finns en lös del i hjälmen som tillåter ett visst spel i sidled.

Idag använder ett stort antal av tillverkare av hjälmar denna teknik, främst i det något dyrare premiumsegmentet, men det finns också hjälmar med MIPS® i de lägre prisklasserna.

Läs artikeln: Så fungerar MIPS® i moderna & säkra cykelhjälmar.

MIPS® är ingenting som är helt nödvändigt att satsa på. Har du dock möjlighet att välja en hjälm med denna teknik så finns det å andra sidan inte heller någon anledning till att inte testa.

6. MTB & landsväg

Vad ska du använda hjälmen till, mountainbike eller landsväg? Det kan tyckas vara en oviktig fråga, men behöver verkligen inte vara fallet. Vissa hjälmar är utformade för MTB och vissa är gjorda för landsväg, även om de senare oftast fungerar mycket bra även i skogen.

Mark Cavendish

Mark Cavendish i aero-hjälm från Kask Helmets.

Hur som helst, det finns idag ett stort antal cykelhjälmar som har en skärm längst fram, ungefär som en keps. Den här skärmen sitter där för att framför allt skydda mot lågt hängande grenar, som ju är tämligen vanligt på MTB-slingor i skogen. De här skärmarna skyddar också till viss del mot sol och regn, vilket kan vara skönt.

Men är tanken att du ska cykla lite mer aerodynamiskt med en låg sittställning, då kan den här skärmen tyvärr hamna i vägen för din sikt, vilket gör att du helt enkelt missar vad som händer längre fram på vägen. De här skärmarna är dock avtagbara på många modeller. Dessa hjälmar brukar oftast märkas upp som MTB-hjälmar, i övrigt är det dock sällan något som skiljer dessa mot vanliga cykelhjälmar.

Sammanfattning

När du nu ska köpa din nya cykelhjälm finns det sex saker som du bör tänka på när du står där i butiken och ska prova. Memorera de här punkterna (eller spara bara artikeln) så kommer ditt köp av hjälm att bli precis så bra som det kan bli.

  1. Passform
  2. Vikt
  3. Ventilation
  4. CE-märkning
  5. MIPS®
  6. Användningsområde

LÄS MER:

Carrera Foldable Helmet | Stilleben

Carrera Foldable Helmet hämtar inspiration från lädermössor

► Att inte använda hjälm finns det många ursäkter till. Det…

Tour de France 2005 – MIPS®

Så fungerar MIPS® i dagens hjälmar

► I en artikel om cykelhjälmar kan det nästan kännas fånigt att…

LÄS MER:

Carrera Foldable Helmet | Stilleben

Carrera Foldable Helmet hämtar inspiration från lädermössor

► Att inte använda hjälm finns det många ursäkter till. Det…

Tour de France 2005 – MIPS®

Så fungerar MIPS® i dagens hjälmar

► I en artikel om cykelhjälmar kan det nästan kännas fånigt att…