▼ Artikeln innehåller annonslänkar
9 saker varje ny cyklist behöver ha
Alla har vi varit nybörjare på cykel, ingenting konstigt med det. Men vi är garanterat många som har börjat cykla med den utrustning vi haft, även om några extra saker faktiskt hade kunnat göra livet lite lättare just då. Här är 9 saker som du som nybörjare kommer ha stor glädje av när du börjar cykla.
Så du är ny på det här med cykling. Jag kan bara gratulera, det är troligtvis den absolut mest fantastiska motionsformen du kan tänka dig (åtminstone så småningom). Glädjande nog är det en form som är lätt att komma igång med, det behövs egentligen inte särskilt mycket för att kunna komma ut på en första runda.
Men tro oss, det finns ett antal saker som du verkligen kommer ha glädje av redan från start. Här kommer därför 9 saker du mer eller mindre kommer behöva redan från dag ett (nej, vi är inte så fyndiga att vi har tagit med en cykel som en av punkterna).
1. Hjälm
Först och främst behöver du en bra hjälm. Oavsett om du kommer köra MTB eller landsväg så är hjälmen din främsta livförsäkring. Att använda hjälm i skogen är säkert en självklarhet. Detsamma borde gälla alla som också planerar att cykla på asfalterade vägar. Vi är beredda att gå så långt som att säga att du inte bör ge dig ut på cykeln utan en hjälm på huvudet.
Råden kring vad du ska tänka på när du köper en hjälm kommer variera beroende på vem du frågar. Här har vi annars skrivit ihop en bra lista på de sex viktigaste aspekterna när du ska köpa en ny cykelhjälm. Läs dem innan du beger dig till din cykelhandlare för att köpa det viktigaste tillbehöret.
– 6 ovärderliga tips för dig som ska köpa cykelhjälm
– Så fungerar MIPS® i moderna & säkra cykelhjälmar
2. Vadderade byxor
Har du ännu inte tänkt tanken på köpa ett par vadderade byxor så är det läge att tänka om – nu. Att cykla utan ett par riktiga cykelbyxor är som motsatsen till balsam för själen, det är ett inferno som kommer smyga sig upp i skrevet på dig och göra dig smärtsamt(!) påmind om sadelns nästan djuriska förmåga att tillfoga smärta till en ovan rumpa.
Att köpa ett par riktiga cykelbyxor behöver inte kosta en månadslön. Vi ska inte heller ljuga och påstå att det är gratis. Men det är definitivt pengar du kommer vara mer än glad över att du faktiskt har spenderat direkt från start.
– Långtest av Core Bib från Rapha
3. En bra cykeltröja
En bomullströja duger väl? Absolut, om du ska cykla till affären. Ska du däremot cykla längre än några kilometer i rask takt, och dessutom räkna med att bli svettig, då är en riktig cykeltröja faktiskt väl värda sina pengar.
Medan en vanlig t-shirt i bomull suger åt sig svett, blir tung och därefter snabbt också kall, kommer en bra cykeltröja i funktionsmaterial att effektivt leda bort svetten och se till att du håller dig sval – inte iskall.
Det som skiljer en cykeltröja från en vanlig funktionströja är några av de små, finurliga detaljerna som på något sätt karaktäriserar just cykeltröjor.
En cykeltröja är längre i ryggen för att se till att du inte visar ändalykten för dina vänner bakom. Den extra längden ser också till att inte blotta ryggslutet när du böjer dig framåt i din iver att pressa ur det där lilla extra. Längst ner på insidan av tröjan finns ofta också detaljer av silikon för att hålla tröjan på plats och förhindra den från att vandra uppåt, vilket annars tenderar att placera slutet på tröjan någon decimeter upp på ryggen.
Vi skulle kunna hålla på och argumentera för fördelarna med cykeltröjor i en halv evighet, men det är snart dags att gå vidare med nästa punkt – några saker du faktiskt har glädje av att kunna stoppa i de (minst) tre fickorna som sitter längst ner på ryggen på din cykeltröja.
4. Slang, pump & däckavtagare
Punkteringar kommer inte särskilt ofta. Dock kan du räkna med att de kommer dyka upp när du är som längst hemifrån. Att ringa hem och be om skjuts är inget alternativ, det enda riktiga är att faktiskt lära sig att laga en punktering på plats.
Att laga med klisterlappar är inget alternativ. En punkterad slang ska slängas och ersättas med en ny. Punkt.
Glöm inte att ta med dig minst en extraslang, en mindre pump och två däckavtagare i plast. Det här kommer garanterat att rädda din runda och göra den klart godkänd – även om du har fått krypa ner i diket och laga ditt livs första punktering. Så köp på dig följande tre tillbehör och stoppa dem i någon av ryggfickorna på din nyinköpa cykeltröja:
- Extraslang
- Cykelpump
- Däckavtagare i plast
– Så lagar du snabbt en punktering på rundan
5. Multitool
Väl ute på rundor finns det mycket som kan hända, även om du har varit duktig och tagit om hand om din cykel minutiöst. Det kan vara allt från styrlager som börjar glappa till en trilskandes sadelstolpe som inte sitter som den ska. Att då kunna utföra enklare ingrepp på plats är att föredra framför att leda cykeln hem några mil.
Ett multiverktyg är ett litet knippe verktyg, inte sällan innehållandes insexnycklar, kedjebrytare och ett par mejslar. Fördelen är naturligtvis storleken som ofta är ungefär som en tändsticksask.
Det är inte allt du behöver som cyklist, men det är oftast det du behöver för att åtminstone kunna fixa sakerna tillfälligt när du är ute på en runda.
– MT21 från Brooks England är årets snyggaste multiverktyg
6. Flaskhållare med vattenflaska
När du köper en cykel finns det vissa saker som inte följer med men som du absolut bör investera i omgående. En sådan sak är flaskhållare och ett par flaskor (naturligtvis 50 ml, allt annat är en styggelse enligt de inbitna). Får du plats med två flaskhållare på cykeln så köp det direkt, det kommer gå åt under långa rundor varma dagar.
Naturligtvis kan du strunta i vilken storlek du har på flaskorna. Ska du cykla långt är det smidigare med 750 ml, helt sonika eftersom det får plats mer dryck i dem. Cykelsporten är bara extremt traditionell och det är lätt att bryta mot någon av de outtalade reglerna. Vattenflaskorna är en av dem. Och när vi ändå talar om en cyklists förhållningsregler, använd för allt i världen inte flaskor av ett annat cykelmärke än vad du cyklar på.
7. Cykelskor + clipless-pedaler
Få saker är så motiverande, resultathöjande och läskigt som att börja med clipless-pedaler, alltså pedaler där du klickar fast skon. Även om det är läskigt i början så är känslan av att kunna dra upp pedalen närmast magisk.
Pedaler är dessutom något som sällan följer med en cykel, framför allt inte om du köper nytt, och inte heller helt ofta när du köper begagnat heller. Cyklister vill nämligen gärna behålla sina gamla pedaler.
Jag förstår absolut det närmast skräckinjagande i att sitta fast i sina pedaler. Frågorna hopar sig. Kommer jag kunna klicka ur? Vad händer om jag ramlar? Hur klickar jag ens ur? Men var lugn, det där ger sig. Jag tror att alla cyklister har känt samma sak första gången med clipless. Man kommer in i det snabbt, det kommer dock säkerligen att komma ett par tillfällen när du glömmer bort att klicka ur i tid. Men ge inte upp, känslan av att kunna öka snitthastigheten nästan utan ansträngning väger upp för de skrämmande och inledande stunderna.
Det var pedalerna. Sedan kommer naturligtvis den lilla pucken med skorna. Vilka ska du välja? Och vad skiljer billiga skor från dyra? Precis som med andra skor gäller att de ska sitta skönt på foten. Här handlar det således alltså om att prova sig fram. Kort sagt kan man säga att vikten är avgörande för priset.
Dyra skor är ofta gjorda i kolfiber vilket gör dem både lätta och stenhårda. Hårda sulor gör att du får ner mer kraft i pedalerna. Det gör naturligtvis att du kommer cykla snabbare. Dessa skor är dock betydligt tråkigare (läs urtråkiga) att gå i, och är du ovan kommer du garanterat att få ont både i fötterna och i plånboken. Passform är dock A och O.
8. Glasögon
Nu har du nästan köpt allt du kan tänka dig (och ändå finns det såå mycket kvar att lägga pengar på). Det sista som är bra att ha är ett par sportiga glasögon för att skydda ögonen. Cyklar du MTB så är det ett självklart skydd mot grenar, kvistar och lera. För landsvägscyklisten skyddar det mot såväl grus som irriterande insekter som annars tenderar att flyga rakt in i ögonen.
I takt med att du blir duktigare kommer även hastigheten att vara en faktor. Att cykla fort kan nämligen få dina ögon att tåras likt få andra saker. Att cykla med tårfyllda ögon är inte något som någon erfaren cyklist skulle rekommendera, det tenderar nämligen att göra alla möjliga hinder svårupptäckta.
Vilka glasögon du väljer är även här en fråga om passform, utseende och pris. Se till att se sitter skönt över näsryggen, du vill nämligen inte ha ett par som klämmer på näsan. Se också till att skalmarna sitter så pass tajt mot huvudet att glasögonen hålls på plats även om det blir lite stötigt.
Till sist en nog så viktig faktor: sikten. När du provar glasögon, testa dem alltid med din hjälm så att du kan vara säker på att de inte sitter för långt ner och därmed skymmer din sikt. Tänk på att du kommer vara relativt mycket framåtlutad, vilket ytterligare försämrar sikten.
– Nya pilotinspirerade glasögon från Rapha
– Bike Life: Glasögon för cyklister
– Oakley Jawbreaker by Mark Cavendish
9. En kompis att cykla med
Till sist ett tips som inte kostar några pengar. Likväl är det ett av de viktigaste tipsen. Hitta en kompis att kunna cykla med. Att cykla i grupp är tiofalt mycket roligare än att cykla själv, och då är ensamcykling också kul.
Cykling är en social sport, och att kunna gå ner i klungan och låta någon annan ta all vind för ett ögonblick är en ren fröjd. Tempot kommer höjas, du kommer uppleva det lättare än någonsin att cykla samtidigt som du har någon att prata och fördriva tiden med. Glöm inte att ta med dig lite pengar så att ni kan stanna till och ta en cykelfika också, det ingår i varje längre runda.
Gilla oss gärna på Facebook!
LÄS MER:
6 ovärderliga tips för dig som ska köpa cykelhjälm
► [shopping_box last_box="0"…
Köpguide: Cykelhållare till bil
► Fördelen med att ha cyklar och cykling som intresse är…