Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6

11 000 för en dödad cyklist

När Shawn Gosch den 20 juni i år satte sig på sin cykel på väg till jobbet i Rockwell City i delstaten Iowa, visste han inte att det skulle bli hans sista resa någonsin. En bil körde på honom på en raksträcka, och Shawn avled omedelbart.

Nu har domen mot bilisten kommit. 1 545 dollar i böter, cirka 11 000 kronor. Då ingår också avgiften för den 10 minuter långa rättegången på 545 dollar.

Det mest makabra här är att det är strängare straff på att skjuta en svensk varg än att köra ihjäl en människa på cykel.

Långt ifrån svensk rättssäkerhet, tänker du nu. Det där är ju USA.

Problemet är att allt fler cyklister även i Sverige ständigt känner sig hotade. Våld brukas mot cyklister som väljer att påtala för bilister det olämpliga i att parkera på cykelbanor. Det är minst lika ofta hot om våld. Samtidigt läggs dessa anmälningar ner av polisen i brist på bevis. Självfallet inte polisens fel alla gånger, kanske inte ens särskilt ofta. De eventuella vittnen som funnits har sedan länge gett sig av till sina respektive jobb, dagis, gubbinnebandy och veckohandlingen. Borta är civilkuraget, att stanna för att kolla läget med den skadade.

Cyklisthat från Twitter #5.

 

Cyklisthat från Twitter #4.

En petitess kan tyckas, men för den som faktiskt blir utsatt för våldet är det av högsta vikt att någon faktiskt vågar stanna, säga ”jag såg det där” och våga vittna.

För det är när olyckor som dessa sker, och det samtidigt inte finns några vittnen kvar, som gärningsmän (eller kvinnor) kan komma undan med 1 000 dollar i böter eftersom de uppenbarligen inte har hållit tillräckligt avstånd i sidled.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *