Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Den 26 september hittade jag en stolpe för busshållplatsen mitt i cykelbanan.

Och från trafikavdelningen är det bara tyst

Eftersom trafikavdelningen på stadsbyggnadskontoret i Jönköping vägrar svara på mina frågor är det nog dags att göra en uppdatering. Det är helt klart en sak att få kontakt med kommunens kontaktcenter, och det är inga som helst konstigheter med det. De svarar som sig bör – och skickar ärendet vidare dit det hör hemma. Men sedan är det som vanligt stopp. Och tyvärr är det väl inte bara i Jönköping som det ser ut så här. Byråkrati när den är som värst – ingen tar ansvar, ingen vill ta ansvar, och ingen vet vem som ska ta ansvar.

Bakgrunden är som följer. Den 26 september kontaktade jag kommunens kontaktcenter angående en stolpe för en busshållplats. Stolpen är placerad mitt i en redan trång cykelbana, vilket riskerar att på allvar skada någon cyklist om den inte flyttas omedelbart. Kontaktcentret skickade ärendet vidare till trafikavdelningen omedelbart, för att något skulle hända.

Men ingenting hände.

Så för tre veckor sedan, den 14 november, tänkte jag att det nog bara har blivit nån vajsing i kommunikationen. Så jag skickade tillbaka ärendet, men för säkerhets skull bifogade jag några enkla frågor för våra kära tjänstemän att svara på. Frågorna är inte svåra alls. Tvärtom. En normal tjänsteman bör kunna skicka svar på ett par minuter. Nu har det gått 29 070 minuter sedan jag slängde iväg mina frågor.

1. Varför har ingenting hänt med stolpen, trots att det gått snart två månader?
2. När kommer stolpen att plockas bort?
3. Anser trafikavdelningen inte att stolpen utgör ett hinder i cykelbanan?
4. Hade det tagit lika lång tid att åtgärda om hindret hade befunnit sig mitt i körbanan för bilar?

Just nu känns det mest som att kommunen helst hade velat svara samma sak på samtliga fyra frågor.

1. Vi bryr oss inte.
2. Vi bryr oss inte.
3. Vi bryr oss inte.
4. Vi bryr oss inte.

Jag önskar bara att jag åtminstone kunde få ett svar från ansvarig tjänsteman. För det här är inte en okej placering av en stolpe tillhörande en busshållplats. Så för att visa det tog jag mig tillbaka till platsen och tog ett kort – i mörker. Det här är ungefär vad som syns när man kommer cyklandes på cykelbanan.

En stolpe som är näst intill osynlig så fort det blir mörkt. Men Jönköpings kommun bryr sig inte alls om cyklisters säkerhet.

Som synes är det praktiskt tagit omöjligt att se den här stolpen i många fall. Det finns ingenting som markerar stolpen – inga reflexer, inga skyltar, ingenting.

Så om nu någon politiker, tjänsteman eller kvinna, släkting eller bara praktikant läser detta så vore det trevligt att åtminstone få något som helst livstecken från trafikavdelningen. Jag skulle bara önska att få svar på fyra stycken mycket enkla frågor.

1. Varför har ingenting hänt med stolpen, trots att det nu har gått mer än två månader?
2. När kommer stolpen att plockas bort?
3. Anser trafikavdelningen inte att stolpen utgör ett hinder i cykelbanan?
4. Hade det tagit lika lång tid att åtgärda om hindret hade befunnit sig mitt i körbanan för bilar?

Vad är det som är så svårt att lösa?

Frågan är högst relevant. Vad är det som är så viktigt med stolpens placering, att den till och med har större prioritet än cyklisters säkerhet och hälsa? Det kan omöjligt vara något som helst problem att borra ett nytt hål, lyfta upp röret, flytta det till nya hålet och sedan lägga igen det gamla hålet. Vart kan stolpen flyttas då? Tja, vad sägs om hit?

”Men kolla, ingen har ju tänkt på att stolpen skulle kunna flyttas ända hit. Det är ju faktiskt nästan tre meter bort.”

 

Kommentarer

 • Limp

  Inte för att vara sådan, problemet finns ju. Men det är ju fult att säga att ”det är såhär det ser ut på kvällen” när det faktiskt är lag på att använda cykellyse vid mörker.

 • Varför skulle det vara fult att säga så? Det finns ingenting som kräver att cykellyse ska lysa upp marken framför dig ett visst antal meter.

  Du ska synas – det är den primära anledningen till att du ska ha cykellyse. Jag har ett fullt normalstarkt cykellyse och den där stolpen syns på allvar först när jag är några meter ifrån den.

 • Limp

  Det fula var att du tog bild väldigt nära bilden i nästan totalt mörker utan någon form av lampa och sa ”såhär är det när man cyklar”. Klaga och maila kommunen kan man göra bäst man vill, men varför inte vara lite handlingskraftig under tiden? Klistra upp en reflex eller fem (kostar 40:- för ett 5-pack självhäftande reflexer på Biltema). Man kan ju iallafall försöka göra något åt problemet istället för att bara bli arg och skicka det vidare. Du är ju första i ledet som skickar frågan vidare eftersom du inte tycker det ligger på ditt bord att göra något åt det :)

 • Det fula var alltså att jag tog bilden väldigt nära stolpen, och att den ändå är svår att se? Jag står still – och ändå är den nästan osynlig. Vad tror du då att den är när du och jag kommer cyklandes? Att upptäcka en stolpe på så nära håll som bilden är tagen på så är risken stor att cyklisten på ett eller annat sätt faktiskt kör in i den.

  Ska jag vara handlingskraftig och köpa reflexer till allt jag riskerar att köra på, då är jag utfattig om en vecka.

  Jag var absolut inte vare sig arg eller irriterad när jag rapporterade detta första gången. Inte heller var jag det när jag skickade in frågorna. Men när tjänstemän i kommunen inte gör sitt jobb att ens svara mig, då har jag rätt att reagera. För att sätta upp reflexer eller flytta på stolpar är inte min uppgift – det är trafikkontorets. Tar jag saken i egna händer så är det egenmäktigt förfarande och därmed straffbart. Så det är helt i sin ordning att jag skickar det vidare – precis som kontaktcentret också ska skicka det vidare till trafikkontoret eftersom det inte är deras jobb att flytta på det. Trafikavdelningen däremot är ytterst ansvarig för detta, men de har inte brytt sig nämnvärt.

 • Fredrik Stenberg

  Limp, tänk dig ett scenario där du cyklar då solen skiner och du får solstrålarna rakt i ögonen eller då det regnar/snöar ute. Något som försämrar sikten avsevärt. Eller att två cyklister möts i höjd med stolpen, då har man inte mycket mer att göra att cykla över på gångbanan, där kanske en kvinna med barnvagn går med sin 5-årige son. Stolpen är ett hinder för cyklisten, så är det. Och det är rent ut sagt skamligt att inte Jönköpings kommun gjort något åt detta, samtidigt som de vill hävda sig vara en cykelstad.
  Notera även att detta bara är ett av många brister/fel i avseende cykelvägar i Jönköping.

  Kim, du skriver mycket tänkvärda såväl läsvärda inlägg här. Fortsätt med det! Det behövs!

 • Tack så mycket för de orden, Fredrik! Det är jättekul att höra. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *