Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Han pekar finger.

Sluta skratta åt dödshoten

Jag hatar alla bilister. Bilister är livsfarliga idioter i trafiken som inte borde tillåtas vara på vägarna. De är parasiter som är överallt, och de bryter konstant mot alla trafikregler. De kör för fort. De stannar inte vid övergångsställen. De blinkar inte. De kör över heldragen linje. De kör mot rött. De kör mot enkelriktat. De parkerar på trottoarer och cykelbanor. De kör bil på cykelbanor. De stannar där det är stoppförbud. De struntar i stopplikt. De struntar i högerregeln. De kör alkoholpåverkade. De tränger sig in i köer utan att tänka sig för. De visar ingen hänsyn mot andra trafikanter. De ska alltid köra ända fram till dörren. Det bästa vore om alla klippte varsin bilist nästa gång ni ser en så vi slipper dem i framtiden.

Innan någon tror att det här är vad jag själv tycker så är det väl lika bra att dementera. Det var bara de dagliga hoten mot cyklister utbytta mot bilister.

Så nej, jag förespråkar inte på något sätt att vi ska ta livet av alla bilister. Verkligen inte (jag är ju ändå själv bilist flera dagar i veckan).

Men ändå förekommer det ständiga hot mot cyklister enligt bilistexemplet ovan. Det är dock helt legitimt. Det talas öppet om hur man borde klippa cyklister på ”bilvägar” med bildörrar, backspeglar och allehanda tillhyggen. En död cyklist är en bra cyklist. Utöver detta utmålas cyklande människor som den mest homogena massan genom tiderna. Alla – och då menar jag alla – är notoriska lagbrytare och har ingen som helst respekt för några trafikregler.

 

Cyklisthat från Facebook #1.

Cyklisthat från Twitter #5.

Vad görs åt detta? I ärlighetens namn ingenting. Inte ett skit överhuvudtaget. Istället står media, polis och politiker och ser på och tycker att det är ett gulligt och lite skojigt beteende. Det är ju bara sociala medier, vi cyklister måste ju förstå att det bara är på skoj. Men varför skulle vi?

När vi applicerar samma retorik på homosexuella, invandrare, religiösa är det hets mot folkgrupp. Ingenting konstigt med det, för så ska det naturligtvis vara. Men cyklister är helt okej att rikta direkta dödshot mot. Men det är ju bara internet så vem bryr sig?

Eller så är det faktiskt inte bara internet, det här förekommer dagligen. Och när Sveriges kändisreserv (men som ändå får stort utrymme i media) viftar med sitt medlemskap i Mensa och samtidigt uttrycker sitt djupa hat (det värsta hon vet faktiskt) så är det ändå bara en blogg. Ingen utom cyklande människor ryter ifrån. Alla tiger passivt och håller käft. Och just i det här fallet är det så att den som tiger också samtycker.

Varför gör vi dessa hot om våld mot cyklister legitima? Hade samma hot mot bilister – eller valfri annan grupp – setts på med lika blida ögon? Knappast. Är exemplen ovan en tillfällighet? Icke. Här följer några fler exempel från den senaste månaden.

Cyklisthat från Twitter #4.

Cyklisthat från Twitter #3.

Cyklisthat från Twitter #2.

Cyklisthat från Twitter #1.

Cyklisthat från Facebook #2.

 

Kommentarer

 • Mathias Berntsson

  Jag håller med dig. Själv har jag blivit prejad av en bilist. Så här i efterhand är jag glad att han inte stannade när jag gjorde fingret åt honom, för då hade inte varit i Motala idag å fått uppleva en underbar cykelfest. Stå på er alla cyklister, hellre en smäll på käften än ett motorhuvs-emblem!

 • Jörgen Eriksson

  Hej! Det är inte okej att varken hota eller köra på någon. Problemet tror jag är att många cyklister inte respekterar några trafik regler, regler som är självklara när personen kör bil, saknar helt betydelse när samma person sätter sig på en cykel. Som oskyddad trafikant måste man vara mycket försiktig, det gör ont att krocka med en bil, oavsett vems fel det är. Cykla försiktigt, ha en bra dag :-)

 • Dan Svedin

  En gång här i oslo så la det sig en bil bakom mig och tutade non-stop hetsandes när jag körde längs trottoarkanten. de körde börja förbi och visade fingret. Det gjorde jag också. Visade sig vara fyra anabolapumpande juggar som det precis svartnade för. blev jagad av bilen i en halvtimme innan jag kom mig undan. tror aldrig jag haft högre puls.

  Igår var det tre ungdomar som skrek att de hatade cyklister efter mig.

 • Jocke von Scheele

  Jörgen, bra att du inte tycker det är okej att hota eller köra på någon. Men sen skriver du några konstiga saker – det verkar som om du gör precis samma tankevurpor som många andra också gör, varav några tas upp i just detta blogginlägg:
  1. Du klumpar ihop cyklister: ”Många cyklister bryter mot reglerna” – vet du att det är väldigt många fler bilister än cyklister som bryter mot reglerna än cyklister? Men bilisters stapelbrott (fortkörning, parkering i cykelbanor osv) betraktas dels som ”förseelser” och dels leder det inte till att man klumpar ihop bilister till en ”laglös grupp”. Trots att dessa brott utsätter andra för risker.
  2. Vad har cyklisters eventuella regelbrott med hot och påkörningar att göra? Såvida regelbrottet är just att cykla ut mitt framför en bil, men det är det inte (statistiken visar att det är mycket ovanligt att cyklister blir påkörda pga regelbrott från dem själva. Däremot dödas ett antal varje år för att de följer reglerna).
  3. Du drar slutsatsen att den som är oskyddad måste vara extra försiktig i trafiken. Det rimliga är väl att den som framför ett fordon som riskerar att skada andra måste vara extra försiktig?

 • Hej

 • Fredrik Mölzer

  Håller med till 100%. Tycker synd om folk som verkar ha så mycket hat mot ett transportmedel som är riktigt miljö och hälsomässigt bra. De som tutar vilt och kommunicerar med långfingret har det nog inte så lätt här i livet. Undrar om de gör likadant mot traktorer och andra långsamtgående fordon. Cyklade ett cykellopp med min sambo i förrgår. En Ford Mustang tutade galet åt oss, gasade upp extra elakt och körde om väldans nära samtidigt som han visade finger när vi låg i bredd så vi tog upp halva högra körfältet på en vacker tvåfilig 70 väg utan möte fram till horisonten. Stackars frustrerade människor. Vad har de haft för uppväxt?

 • Micke

  Jag tycker att det generellt skett en förändring i mentalitet i trafiken. Framför allt i Stockholm. Alla trafikanter ska ju samsas om de futtiga kvadratmeter som finns tillgängliga i stan. Om ALLA hjälps åt skulle både hat och olyckor minska! Min utopiska åsikt…

 • Det som är problemet är ju att det är så stor andel cyklister som bryter mot regler och gör allmänt impulsiva och farliga grejer. Ser man inte det så hör man inte ens hemma i diskussionen, fast jag tror nog att alla håller med om det.
  Detta i sin tur gör att somliga bilister klumpar ihop alla cyklister och säger sig ”hata” dom.

  Idag tutade jag som en idiot åt en kvinna som cyklade mot rött rakt ut i vägen, strax efter jag fått grönt (en högt trafikerad korsning). Vet inte riktigt varför jag tutade. Kanske för att hon skall lära sig att sluta upp med idiotbeteende!
  Hade jag inte varit slapp iväg hade jag kanske kört på henne (givetvis av misstag), hon hade genom att ignorera regler som civiliserade samhällen bygger på, kunnat ge mig, mina barn och min sambo men för livet. Tror det är ganska mentalt tufft att sitta i en bil som kör ihjäl en cyklist.

  En förklaring men absolut ingen ursäkt till utåtagerande, aggressiva våldsverkare.

 • Thomas L

  Hej,
  Jag bor och lever i innerstan i Stockholm. Varje dag passerar jag flera malmar på väg till och från arbete och skolhämtning/lämning. Antingen med buss, cykel eller moped. Och hra gjort så de senaste 15 åren.
  Bilar kör illa i stan. Den enda fördelen just nu är att de flesta gatorna är igenproppade så det går ganska långsamt/står still för bilisterna.
  Häpnadsväckande många cyklister cyklar klart sämre än bilister kör.
  Regel är att rödljus är en rekommendation som struntas i av ca 50% av cyklisterna.
  Stanna för fotgängare vid övergångsställe 0%
  Titta bakåt innan man svänger eller byter fil/spår 0%
  köra om andra cyklister på insidan, utan tvekan
  Körriktningsvisa med armen före sväng 10%
  Titta bakåt innan man stannar mitt på en gata 5%
  Köra mot körfältet på cykelbanor eller köra mot enkelriktat, när det passar, utan skrupler.
  Cykla på trottoar, utan tvekan.

  Jag kan förstå att det finns ett ogillande med hur alltför många cyklister skapar faror i trafiken genom sitt skrupelfria cyklande. det är som att se fiskmåsarna i rädda Nemo ”ME ME ME ME ME ME”

  Men jag tycker inte att man ska hota. Aldrig. Men var lite försiktiga och inse att cyklister gemensamt har ett förstört rykte att reparera.

  //Thomas

 • Bosse Johansson

  Förra veckan kom jag ihop mig med en bilist (vilket ändå jag måste säga är ovanligt), han skulle svänga höger en bit längre fram och det var ju stillastående köer så ”varför kunde inte han gena lite på cykelbanan”, allvarligt, hur tänkte han, jag mötte honom, stannade och frågade hur han tänkte, fick ovan svar, jag vart helt mållös, han såg alltså cykelbanan som en slags reservväg för bilar, som om bilköer skulle kunna få några sorts Force Majour-lagar att träda ikraft.
  Däremot önskar jag rikta skarp kritik mot oss cyklister som cyklar MOT CYKELBANANS HUVUDRIKTNING, fy fasiken för dem, det är ju helt galna, som något sorts djävla ”chicken race”.
  Om du har dubbla speglade cykelsymboler i marken, då är det okay men fan inte annars, sluts upp med det där sattyget. Tack för ordet i en mycket viktig fråga.

 • McDonnaldo

  Det här är dumvinklat o korkat. Sorry. Gillar inte dissa men det här är så fel. Som bilist blir man arg över rädslan att klippa en fetlagd man i kroppsstrumpa som cyklar på 70-väg utan väggren. Det är därifrån vi ska utgå. Känslan av helvete för mig som bilist om jag råkar nudda någon av er… vidrig känsla.

 • Jag förstår att det kan komma som en nyhet att 70-väg inte på något sätt är förbehållet bilister. Cyklister har lika stor rätt att befinna sig där som vilken annan bilist som helst. Ansvaret att hålla tillräckligt i sidled när en bilist kör om en cyklist ligger helt och hållet på bilisten. Så det är klart att det blir ett helvete för dig som bilist om du nuddar en cyklist, du har ju uppenbarligen inte haft tillräckligt avstånd i sidled.

  Går det inte att köra om direkt? Då får du vänta. 70 km/h är ingen rättighet, det är en övre gräns.

 • Det här med att många bilister behandlar en som osynlig och ska köra om och i processen lägga sig allt för nära en så att jag måste svänga mer och mer in mot höger… Det är väl det som jag stör mig mest på hos många bilister. Senast detta skedde så cyklade jag förbi ett bostadsområde, låg i mitten av min fil (är en snabb jäkel så inget söndagscyklande här inte) på körbanan och plötsligt så dyker det upp en kvinna med en kombi bakom mig och börjar sakta närma sig mitt bakhjul.
  Vi, eller jag (eftersom jag ligger ”först”) snarare, får möte och jag börjar gestikulera i form av ”vad håller du på med?! det kommer en i möte!” men hon fortsatte och jag fick svänga av för allas säkerhet; annars hade hon väl krockat med den bilist som kom från andra hållet eftersom hon så bestämt skulle fram. Hon kör om, stannar vid övergångsstället och svänger sedan ut till vänster.
  Hon skulle alltså bara vara först fram till övergångsstället och tålde inte att trafikanten framför henne var en cyklist – hade det varit en bil så hade omkörningen varit onödig, men nu var det ju en fråga om en individs heder…

 • Hur är humöret när du ser oss som kör racer som Inte är feta?

  Metoden att köra om de som sport/tränings/motionscyklar på landsväg är att göra precis så som när man kör om en bil: du lägger dig i andra filen och kör om. Lämna gott med plats mellan dig och den du kör om. Enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *