Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Östgötaslätten

Septemberbrevet – Del 3

”Jag sticker väl ut strax efter kl.8” Så lät planen kvällen innan. Klockan var väl 12:45 när jag väl gav mig av. Jag kan i alla fall försvara mig med att jag rullade ut med nytvättad och nysmörjd cykel, det var verkligen hög tid för en cykeltvätt. När det gått så långt att man skäms för sin cykel, då är det dags helt enkelt.

Denna dag startar jag ifrån Linköping, där jag för tillfället bor och verkar. Planen var enkel; Skänninge och Kumlaby Kyrka. Detta är en sträcka där man definitivt inte behöver tänka på höjdmeter, här är vinden din bästa vän och värsta fiende. Man skulle nästan kunna säga att det är helt platt men visst finns det kullar. Slätten är mer långsamt böljande med små nätta men ändå kännbara kullar. Mellan Linköping och Ödeshög så är kan man nästan konstant omgiven av öppen. Vidsträckta fält i gröna, gula och bruna nyanser.

Solen kikade fram mellan molnen samtidigt som jag klev ut igenom dörren och sken resten av den dagen. Precis när jag trodde att jag sett det sista av sommaren så får man en extra dag. Jag rullade ut igenom Malmslätt och vidare igenom Västerlösa, Skonberga, Normlösa och Narveryd för att sedan nå Skänninge. Detta är utan tvekan den bästa vägen mellan Skänninge och Linköping, lägg det på minnet om du någon gång skulle få chansen att cykla där.

Ute på slätten är vissa utav vägarna som små asfaltsfloder som snirklar sig fram mellan fälten. Med ett ett sådant gigantiskt landskap runtom en så känner man sig ganska liten. Med lite vind i ryggen kan man dundra fram i höga hastigheter och samtidigt som man i ögonvrån ser diken och grödor susa förbi kan man blicka ut över fälten och bort till byar och vägar som jag inte vet vad dom heter eller vart de tar vägen.

Jag stannade till vid den konstgjorda sjön i Skänninge, det var helt folktomt. Jag skulle vilja påstå att Skänningeborna är lyckligt lottade med denna oas mitt ute på slätten. Det är inte så märkvärdigt egentligen, ett avskilt grönområde med beachvolleyplaner, stora klippta gräsytor och den lilla badsjön omgärdat av ett litet stycke skog. Kanske var det just att det var helt tomt och öde som gjorde att jag fann det så vackert, här blir det definitivt ett stopp nästa sommar.

Det var inte vansinnigt varmt men ändå tillräckligt för att armarna skulle vara blanka av svett när jag stannade för en fika i Väderstad. Det här är ett konditori som är helt i min klass. Jag rekommenderar Centralkonditoriet varmt om ni har vägarna förbi någon dag, här har de finfika vill jag lova. En kopp kaffe, en bakelse, ett vaniljhjärta och ett Instagram senare satt jag på cykeln igen. Vanligtvis känner jag mig pigg och stark efter fika men nu tjurade benen. En anledning till oro? Nej då de var snabbt igång igen och fortsatte att susa fram över slätten.I Skänninge finns det inga bra fik, eller rättare sagt jag har inte hittat något som har varit öppet de gångerna jag har varit där. Det ska finnas fler fik har jag förstått men de verkar ha väldigt limiterade öppettider under en väldigt kort turistsäsong. En gång fikade vi på det kristna bokcaféet, snorbilligt och okej men de spelar inte riktigt i min liga kvalitetsmässigt så att säga.

Nog för att jag älskar att se Omberg torna upp sig i fjärran men idag slogs den känslan av att skymta Vättern bakom berghällarna strax efter Ödeshög. Att cykla från Borghamn till Gränna är att uppleva några utav Sveriges absolut vackraste vägar och vyer. Den fantastiska cykelvägen som går mellan Hästholmen och Ödeshög måste ju vara helt unik. En cykelväg som går spikrakt över fält och mark mellan två orter. Det är ju inte ofta man kan cykla fågelvägen, om man får uttrycka sig så.

Efter Ödeshög fick jag nya krafter och drev på, nu visste jag att målet var inom räckhåll och jag tvekade inte på att jag skulle hålla hela vägen. Kvickt över kullarna och trampa trampa trampa utför. Vättern låg stilla och bort mot den västra sidan låg en lätt dimma, det finns helt klart sämre vägar att cykla dagar som dessa.

Äntligen Uppgränna, denna fantastiska plats där fälten öppnar upp sig och Brahehus sitter stilla på bergskammen som reser sig likt en vägg. Inne i Gränna står färjan i hamn och väntar på mig. Jag vet inte om det var karma eller missförstånd men efter att ha funderat på livet och njutit av turen så rullar jag i land med en oavsiktlig plankning i bagaget.

Nu fanns ingen tid att förlora. Jag hade tidigare tittat på kartan åt vilket håll kyrkan låg åt och satte fart. Detta var min andra gång på Öa, sist var jag bara i hamnen,  som tur är så finns det inte så många vägar att välja på och snart var jag framme vid Kumlaby Kyrka.

På väg tillbaka med färjan tittade jag på klockan och konstaterade att dagens runda var en utav de starkaste jag gjort. De senaste rundorna har jag bara imponerat på mig själv, gång på gång. Vad skulle hända om jag ansträngde mig ordentligt? Det är klart att det måste göra lite ont ibland men det ska vara roligt att vara ute och göra det man älskar.

 Det finns många låtar som går att applicera på landskapet som östgötaslätten bjuder på, men att glida förbi de gula fälten en soldränkt dag gör att denna passar riktigt bra.

Mer från Septemberbrevet:
Septemberbrevet – En följetong
Septemberbrevet – Del 1
Septemberbrevet – Del 2


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/plugins/wp-table-of-paginated-contents/wp-table-of-paginated-contents.php on line 124

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *