Bike Life rekommenderar

Nedsläckt och mörklagd cykelväg i Jönköping.

Ser du någon grind, Karin? Inte jag heller.

Jag läste en rapport från någon forskare (eller vad vi nu ska kalla det) i Kina. De slog fast att sura inlägg, syrliga inlägg, kritiska inlägg, arga inlägg, förbannade inlägg, vansinniga inlägg och skogstokiga inlägg fick större genomslag i sociala medier än vad positiva fick. Och det är säkert sant. Lika sant är att jag därför inte ska gnälla för gnällandets skull nu. Idag behövs det bara.

För det mesta brukar jag föredra att skriva lite positivt här i bloggen, inte för att jag söker något slags självdestruktivt beteende, utan mer för att det helt enkelt är trevligare att läsa. Men nu räcker det.

För ett par timmar sedan hade jag varit på… eller skit samma, det spelar ingen roll. Jag var ute och cyklade i höstmörkret i de centrala delarna av Jönköping. Bestämde mig för att ta vägen förbi Västra kajen där det byggs lite sjönära lägenheter. Vägen har tidigare varit belyst, men på grund av bygget antar jag att lamporna har plockats ner. Jag köper det, även om jag inte är dödsförtjust i det. Men okej.

Efter 100 meter upptäckte jag till min fasa något som blockerade vägen två meter framför mig. Och det var inte en grop, en trafikkon, en betongsugga, sten eller annat kadaver. Det var en stor metallgrind. Eller grind kanske är fel ord. Det var ett stort staket som entreprenören hade bufflat upp rakt över cykelbanan. Tjocka stolpar i kanterna, men smala ståltrådar formar ett glest nät.

Två meter fram!

Jag hade lyse. Jag ställde mig på bromsen. Jag hann inte stanna, utan brakade rätt in i det här åbäket. Vem i #&@€$§ bär ansvaret för att det här står uppställt mitt i en bäcksvart cykelbana – utan någon som helst varningsskylt?

Nu gick det bra. Jag överlevde (helt uppenbart). Ja, jag klarade mig till och med väldigt bra. Men det tackar jag nog mer min egen förmåga för. Det här kunde ha slutat riktigt illa för någon som inte är lika uppmärksam.

Så finns det någon på Jönköpings kommun som läser detta: det är dags att någon tas i örat. Hårt. Sätt upp en reflex, en varningsskylt, en lampa. Vad som helst, jag struntar i vilket. Gör något bara.

Kommentarer

  • Gröna Bönan

    Vilken tur att du inte skadade dig!
    Som kommuninvånare kan man alltid felanmäla en sån här sak. Och du behöver inte veta till vem du ska vända dig till utan det tar vårt kompetenta kontaktcenter hand om. Telefon 036-105000.

  • Ja, att inte skada sig är alltid skönt. Jag är medveten om att det alltid går att felanmäla detta, men det här var tyvärr ganska långt efter stängningstid i går kväll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *