Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Gata i solnedgång och motljus.

Bilister ska inte stå över lagen

Det är hög tid att göra något åt alla självupptagna och hänsynslösa bilister.
Mota bort dem från våra cykelbanor.
Dra in körkortet för de värsta bilistsvinen.

Bilismen har exploderat de senaste femtio åren.
Från 2012 till 2013 ökade antalet bilar i världen med 4 procent.
Storstäderna står för den mesta ökningen men intresset för bilen som transportsätt och byggandet av bilvägar finns över hela landet.
Det är en usel trend. Folk blir feta på väg till och från jobbet, luften blir smutsigare och trafiken stannar upp fullständigt.
Jag pratade med en trafikexpert för något år sedan som sa att om de som tar cykeln till jobbet i stället tar bilen kommer bilköerna i Göteborg att bli monumentala.
Men det finns en mörk baksida som bilkramarna helst inte vill prata om.
Alltför många bilister kör för fort, hänsynslöst och lagvidrigt. Detta visar sig i statistiken.
Antalet skadade bilister ökar stadigt. Sedan många år är det flera hundra bilister som förolyckas eller får men för livet i olyckor – varje år. Av alla som dog i biltrafiken förra året stod bilisterna för nära 100 procent enligt Transportstyrelsen.

Saken diskuterades nyligen på det årliga trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand och bland orsakerna nämndes dåliga vanor med alkohol, fortkörning och vilt men också hur bilisterna själva beter sig.
25 procent av alla trafikolyckor är singelolyckor.
Därför finns det all anledning att titta på hur bilister kan skyddas bättre. Men fram för allt hur deras trafikbeteende kan övervakas och korrigeras.
I Göteborg finns hundratals trafikpoliser som gemenligen kallas för ”Kling och Klang” av gatans parlament. Mer eller mindre osanna skrönor berättas om de hundratals polisernas framfart. Samtliga går ut på att i förklenande ordalag ifrågasätta deras omdöme och uppdrag. Trafikpoliserna står till exempel ofta vid Ullevi och bötfäller bilister som kör mot rött och cyklister som kör utan ringklocka.

Cyklisterna biter snällt ihop och betalar men bilisterna anser att polisernas verksamhet är djupt kränkande. Speciellt medelålders, bittra journalister som ertappas med att strunta i hastighetsbegränsningar kallar poliserna sådana saker man annars bara hittar i hatattacker i mörka vrår på internet.
Jag har själv hört det – om någon undrar. Detta är ett fenomen som jag inte förstår. Varför ska bilister stå över lagen?
Personligen tycker jag det värsta är bilister som parkerar och kommer farandes på cykelbanor och cykelfält.
För någon dag sedan fick jag tvärnita på en cykelbana för en bilist med två barn i baksätet för att inte bli överkörd.
Slutsatsen är enkel.

Bilpoliserna måste bli fler. Många fler.
Hundratals stycken i en stad av Göteborgs storlek räcker inte. Enligt stadens egen statistik bilar varannan Göteborgare. Men även lagstiftningen måste hänga med i utvecklingen. Merparten av bilisterna har körkort men beter sig bakom ratten på ett sätt de aldrig skulle göra bakom ett cykelstyre.
Inför ett pricksystem där ett antal lagöverträdelser på bil leder till permanent indraget körkort. Det borde gå att göra ganska enkelt. Till dess att bilisterna lärt sig trafikvett måste vi cyklister själva ta tillbaka cykelbanorna. Släpp inte fram gaspedalhuliganerna som struntar i de oskyddade trafikanterna.
Lagen är glasklar – det är förbjudet att köra bil på gång- och cykelbanor. De händer att jag blir ilsket tutad på eller utskälld när jag råkar cykla på en bilväg.
Men det kan de gott ha.
Jag struntar i om jag cyklar i deras körbanor eftersom det är fullt lagligt.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *