Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Cykelställ, som byggs upp på bekostnad av biltrafiken, utätts ofta för miljöargumentet.

Tack Jimmy Fredriksson för att du bryr dig

Det är alltid lika kul när det skrivs om cykel i svensk press. Så tack, Jimmy Fredriksson på GT, för att du bryr dig. Synd bara att det blev så bedrövligt och urbota korkat.

Dra in körkortet för de värsta cykelsvinen.

På vilket sätt skulle det hjälpa att dra in körkortet, Jimmy?  Såvitt jag vet krävs det inget körkort för att cykla. Har aldrig behövts, och lär aldrig behövas heller. Jag antar att du egentligen menade något annat, men att det bara skar sig någonstans i resonemanget.

Alltför många cyklister kör för fort, hänsynslöst och lagvidrigt. Detta visar sig i statistiken.
Antalet skadade cyklister ökar stadigt. Sedan några år är det fler cyklister än bilister som får men för livet i olyckor. Av alla som skadades allvarligt i trafiken förra året stod cyklisterna för 45 procent enligt Transportstyrelsen.

Jo visst finns det många cyklister som kör lagvidrigt. Och då menar jag att cykla mot rött och mot enkelriktat. Och där är jag med dig. Än så länge tillåts inte cyklister göra detta – och då ska vi hålla oss ifrån att bryta mot lagen. Men tyvärr låter du orsakerna hamna i en passus till detta stycke. Varför nämner du inte det faktum att nästan 6 av 10 olyckor beror på dåligt underhåll av cykelvägarna?

Om jag hette Jimmy Fredriksson skulle jag väldigt försiktig med att anklaga cyklister för att köra för fort, hänsynslöst och lagvidrigt – för att i nästa mening hylla bilisterna. Till och med polisens uppgifter verkar bekräfta detta. 5000 bilister som körde för fort bara under skolstarten. Men i Jimmy Fredrikssons värld är detta helt normalt, för det är trots allt cyklisterna som är bovarna.

Bilisterna biter snällt ihop och betalar men cyklisterna anser att polisernas verksamhet är djupt kränkande. Speciellt välutbildade medelålders kvinnor som ertappas med att strunta i rött ljus kallar poliserna sådana saker man annars bara hittar i hatattacker i mörka vrår på internet.

Jag är hemskt ledsen, men det är just uttalanden som dessa som gör mig förbannad. Att bilister snällt biter ihop och betalar, det vet varenda polis är den största lögnen. Vänner som jobbar för myndigheten motsäger det här å det grövsta. Och det vore oerhört intressant att se Jimmy Fredrikssons rapport över hur övriga grupper i samhället beter sig. Säg mig, hur agerar obildade män under 30 i traktor när de blir stoppade. Eller hur beter sig bilkörande kvinnor under 30 med ursprung Finland? Eller är det bara välutbildade, medelålders kvinnor som har observerats?

Personligen tycker jag det värsta är cyklister som kommer farandes på trottoarer och gångbanor. För några veckor sedan fick jag hoppa undan för en mamma på cykel med två barn i en kärra för att inte bli överkörd.

Så en händelse för några veckor sedan sätter alltså Jimmy Fredrikssons agenda för hur alla cyklister är? Är den här kollektiviseringen verkligen något som GT ska ägna sig åt? Det här är tramsjournalistik på högsta nivå. Men för Fredrikssons egen empiriska studie vill jag därför tillföra att jag så sent som idag höll på att bli påkörd av en bilist som inte respekterade högerregeln. Jag har idag också sett en bilist bli prejad av en annan bilist som nödvändigtvis skulle gena över en heldragen linje. Och när jag själv satt i bilen och körde i 50 på 50-väg (ja, jag förstår att det kommer som en överraskning att jag kör bil) så blev jag omkörd av en annan bilist – som höll minst 70 kilometer i timmen.

Lagen är glasklar – det är förbjudet att cykla på gångbanor och trottoarer. De händer att jag blir ilsket pinglad på eller utskälld när jag råkar gå i en cykelbana.
Men det kan de gott ha.
Jag struntar i om jag går i deras cykelbanor så länge som de kör på mina trottoarer.

Tack och lov avslutar Jimmy Fredriksson sitt elände till krönika med logik à la dagisnivå. Med han-slog-mig-först-argumentet placerar sig Jimmy Fredriksson överst i kategorin tramskrönikörer som har fått synas på redaktionell nivå.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *