Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Bike Life | Elcykel

Cykelvalet: Elcykel

Cykelvalet är en artikelserie om att välja cykel. Att välja rätt cykel. För det finns alltid en sådan, en rätt cykel. Det handlar bara om att förstå sina behov och se sin miljö. Den här gången går vi igenom de senaste årens stora trend bland cyklar – elcykeln.

Den senaste trenden bland pendlande cyklister stavas elcykel. Och det är inte så konstigt. Ett miljövänligt alternativ till mopeden, bilen och kollektivtrafiken – samtidigt som den ger lite motion och extra putt i uppförsbackarna.

Att cykla på en elcykel är inte svårare än att cykla på vilken tvåhjulig cykel som helst. Det handlar om att sitta på sadeln, trampa och styra rätt. Resten sköter motorn åt dig. Vissa cyklar har till och med möjlighet att justera den effekt som motorn ska ge ifrån sig. Skulle batteriet ta slut så har du fördelen att du inte sitter fast där du är, utan det går naturligtvis att fortsätta trampa vidare.

När det gäller regler för elcyklar, kan man säga att det är precis samma förhållningsregler som för vilken cykel som helst. Cykla på cykelbana, håll dig borta från motorvägar. Annars är det bara att trampa på. För elcyklar gäller också att effekten på motorn max får vara 250 watt. Som jämförelse kan sägas att en hästkraft är 735,5 watt, så det är inga starka motorer. Så med en elcykel är det fritt fram att cykla helt skattefritt och även utan hjälm.

Priset då? Tyvärr är elcyklar fortfarande ganska dyra. Räkna med att en cykel kostar åtminstone 10 000, även om det går att hitta billigare alternativ, framför allt begagnat.

Se filmen när Cyklistbloggen testar och demonstrerar elcykeln i sin naturliga miljö.

Fördelar
• Lättcyklad
• Vettigt alternativ till andra färdmedel
• Billiga mil jämfört med bensindrivna fordon

Nackdelar
• Vikten
• Stöldbegärliga
• Dyra i inköp

 

Läs även:
• Cykelvalet: Singlespeed
• Cykelvalet: Fixed gear
• Cykelvalet: Racer

LÄS MER:

Elcykel 2017

Elcykeln år 2019 – en boom tack vare IKEA

► Från att ha varit en relativt ovanlig företeelse i Sverige,…

LÄS MER:

Elcykel 2017

Elcykeln år 2019 – en boom tack vare IKEA

► Från att ha varit en relativt ovanlig företeelse i Sverige,…