Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Bike Life | bike-life.se | Fixed gear – eller fixie.

Cykelvalet: Fixed gear

Cykelvalet är en artikelserie om att välja cykel. Att välja rätt cykel. För det finns alltid en sådan, en rätt cykel. Det handlar bara om att förstå sina behov och se sin miljö. Idag synar vi New York-cykelbudens stora favorit – fixien.

En variant av singlespeeden som har vuxit i både antal och popularitet de senaste åren är den så kallade fixed gear-cykeln, eller fixien som den också kallas.

Från att först ha varit de amerikanska cykelbudens påhitt, har nu trenden spridit sig över stora delar av världen. Det som skiljer fixien från den vanliga singlespeeden är att bakhjulet har ett så kallat fast nav. Det fasta navet gör att pedalerna hela tiden roterar med hjulet, så det går aldrig att slappna av och bara rulla med på en fixie. Ungefär som en trehjuling eller den gamla klassiska barncykeln, Crescent Bambino.

Fixiens historia går tillbaka till tiden då cykelbuden i stora amerikanska städer som New York började bli fler och fler. För dem var cykelns hållbarhet det stora problemet, och växlar och frinav slet mycket på komponenterna. Men tack vare det fasta navet kunde problemet med trasiga cyklar snabbt åtgärdas. Enklare och färre komponenter förlängde cyklarnas livslängd samtidigt som de helt enkelt såg billigare ut. Och med det sista argumentet minskade också antalet stölder av cyklarna. De var helt enkelt inte lika stöldbegärliga.

En cykel med fast nav skiljer sig en del från cyklar med frinav. Främst märks detta genom att pedalerna ständigt roterar med bakhjulet, vilket gör det omöjligt att slappna av med pedalerna i horisontellt läge. I och med att navet är fast och pedalerna roterar med hjulet, ger det här också en möjlighet att kunna cykla bakåt. Det görs helt enkelt genom att föra pedalerna i motsatt riktning. Med lite träning gör det här cyklingen i stadsmiljö effektiv, då det genom att gunga fram och tillbaka på pedalerna är lätt att stå kvar vid trafikljus, utan att sätta ner fötterna i marken.

@Taipei City fixie

Traditionellt har fixien aldrig haft några bromsar. I New Yorks vinterväder – med regn, snö och slask – blir vanliga fälgbromsar snabbt näst intill värdelösa. De tappar bromsförmågan helt enkelt. För att stanna har man istället använt sig av så kallad mottrampning. Genom att hålla emot pedalernas rotation bromsar cykeln in, och för att stanna effektivt är stoppsladden den snabbaste lösningen. Där lägger man all sin kraft på att låsa pedalerna samtidigt som vikten skjuts framåt på cykeln. Tyvärr sliter det här mycket på knän och leder, vilket gör att det bör utföras med försiktighet, även om dessa problem inte bör vara särskilt stora i Sverige där det är lagkrav på broms på cykeln. Att endast använda sig av mottrampning är dock lika effektivt som vanliga bromsar när man väl har lärt sig tekniken.

Det är de senaste årens fokus på cyklar, i kombination med den allt större urbana medvetenheten, som de trendiga cyklarna har fått sitt uppsving. I idrottssammanhangens cykelbaserade idrotter (som cykelboll och cykelpolo) har de däremot alltid varit närmast obligatoriska, främst tack vare sin förmåga att åka bakåt.

Så söker du att i det närmaste bli ett med din cykel? Då är sannolikt fixien rätt val för dig.

8bar_cleaning up

Fördelar med fixien
• Enkel att underhålla
• Låg vikt tack vare få delar
• Billiga utan onödig teknik
• Hållbara
• Bromsar effektivt trots snö och slask

Nackdelar
• Tungcyklad med bara en utväxling
• Kedjespänningen bör kontrolleras oftare på grund av hög belastning

 

 

Läs även:
• Cykelvalet: Singlespeed
• Cykelvalet: Racer
• Cykelvalet: Elcykel