Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Bike Life | bike-life.se | Pendlande man på racer

Cykelvalet: Racer

Cykelvalet är en artikelserie om att välja cykel. Att välja rätt cykel. För det finns alltid en sådan, en rätt cykel. Det handlar bara om att förstå sina behov och se sin miljö. I den här artikeln är det dags för grunden till det som senare blev kärnan i den populära hipstercykeln – den gamla racern.

Är du ute efter en lättcyklad hoj att kunna ta till och från jobbet, kortare resor i stadsmiljö (eller landsbygd så länge det är asfalt)? Är dessutom miljön något kuperad, är det troligtvis racern du är ute efter.

Med sitt ursprung ur den gamla tävlingscykeln, har racern fördelen att den – förutom lätt tramp – ger dig som cyklist en bra och aerodynamisk sittställning. Tack vare geometrin i ramen och det bockade styret, slipper du fånga all luft, och du kan istället krypa ihop och få med dig så mycket fart som möjligt. När så dessa tävlingscyklar började byggas i slutet av 1800-talet hade de bara en växel, men när sedan fler och fler tillverkare på allvar började erbjuda flerväxlade alternativ, tog de nya cyklarna snabbt placeringar i tävlingar, och det definitiva intåget bland racers kom sedan under 1930-talet. Det var början på vad som skulle bli den moderna racern.

Bike Life | bike-life.se | Peter Drobach

Bland pendlarcyklar har racern många syskon, och dessa finns främst bland både singlespeeds och fixies. Den låga profilen utgör ofta likheter, medan skillnaden snarast ligger i racerns utanpåliggande växelsystem. Förutom att vara det överlägset effektivaste systemet, har det tyvärr också en tendens att dra åt sig både smuts och grus. I kombination med feta stänk av olja från kedjan, kletar det snabbt igen växeln och hela kassetten med drev på bakhjulet. Den klassiska pendlarracern behöver därför betydligt mer kärlek än de något enklare småsyskonen.

Fördelar med racern
• Lättcyklad tack vare många växlar
• Låg vikt tack vare få onödiga delar
Går byta enskilda delar i växeln vid slitage

Nackdelar
• Kräver regelbunden service för att inte kärva ihop
• Ser exklusivare ut och därför stöldbegärligare

 

Läs även:
• Cykelvalet: Singlespeed
• Cykelvalet: Fixed gear
Cykelvalet: Elcykel