Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6

Cykelvalet: Singlespeed

Cykelvalet är en artikelserie om att välja cykel. Att välja rätt cykel. För det finns alltid en sådan, en rätt cykel. Det handlar bara om att förstå sina behov och se sin miljö. Den här gången går vi igenom en av de senaste åren trendigaste cyklar – singlespeeden.

70-talets färgrika kreationer tenderar att återkomma gång efter annan. Oftast med ganska jämna intervall. Och det gäller inte bara klädindustrins velour, utan i allra högsta grad även bland cyklarna. De senaste åren har en trend fått större fäste än något annat – de enväxlade cyklarna. Eller singlespeeds som de mer populärt går under. För detta är egentligen precis vad det handlar om. En enda växel.

Det är inte så att singlespeeds är något nytt påfund. Tvärtom. Extremt många av cyklarna som finns på marknaden idag är just enväxlade. Barncyklar, BMX och äldre damcyklar är alla exempel på dessa. Så om en singlespeed nu kan anta formen av allt från racercyklar till mer mountainbikeliknande skapelser, vad är då poängen med dem? Tack vare enkel teknik är det färre saker som behöver service, behöver justeras och som kan gå sönder.  Det blir helt enkelt en lämplig cykel för pendling. En cykel som rullar många mil utan att bryta ihop.

Fidusa fixie

Men det som oftast förknippas med singlespeeds är den typ som normalt framförs av hipsters (även om ägarna själva högst sannolikt inte alls vill se sig i den rollen). Det som är signifikativt för dessa nya, trendiga modeller är att de (oftast) är byggda på en gammal stålram från en 70-talsracer. Det är alltså inte för inte som välkända tillverkare – som bland annat Crescent – återigen dammar av den gamla tekniken och återupptar produktionen av sin berömda världsmästarcykel, fast denna gång naturligtvis utan en massa växlar. När det gäller bromsar är det vanligt med såväl hand- som fotbroms.

Från att först ha varit en företeelse hos cykelbuden i storstäder, börjar dessa cyklar nu göra sig påminda även i resterande delar av världen.

Fördelar med singlespeed
• Enkla att underhålla
• Lägre vikt tack vare färre delar
• Billiga utan onödig teknik
• Hållbara
• Mindre stöldbegärliga med sitt anspråkslösa utseende

Nackdelar
• Tungcyklad med bara en utväxling
• Kedjespänningen bör kontrolleras oftare på grund av hög belastning

 

Läs även:
Cykelvalet: Fixed gear
Cykelvalet: Racer
• Cykelvalet: Elcykel