Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
FUBi – en hopfällbar cykel på riktigt

FUBi – en hopfällbar cykel på Kickstarter

En hopfällbar cykel som dessutom är fullstor. Går det att kombinera? Ja, om man frågar Ulf Laxström som är hjärnan bakom FUBi så är det i allra högsta grad verklighet.

När FUBi föddes i Vasa i Finland var det med målet att skapa en fullstor hopfällbar cykel som fungerar i stadsmiljö samtidigt som den både praktiskt och säker att cykla på. En stor anledning till att många väljer att avstå en traditionell hopfällbar cykel är på grund av att de många gånger är väldigt speciella i sitt utseende. Men här har FUBi lyckats skapa något som vid första anblicken ser ut som en helt vanlig cykel – med undantaget av ett extra stag i ramen, och möjligtvis också ledningen av kedjan.

En unik hopfällbar cykel

Det som gör FUBi till en unik hopfällbar cykel är ändå att hjulen plockas av vid hopfällning, och att de transporteras vid sidan av. Tack vare detta går denna cykel utan vidare problem att fälla ihop till storleken av en väska som normalt passar till ett tennisracket.

En hopfällbar cykel som får plats i en väska stor som ett tennisracket

Men om nu hjulen plockas loss, hur gör man då med kedja och drev? Inga problem alls. När Ulf har konstruerat FUBi har det gjorts med en smått genialisk lösning där dreven sitter fastmonterade i ramen istället för på hjulet. Fram- och bakhjul är alltså likadana och därmed också minimala i sin utformning.

Tack vare att hjulen är lätta att byta ut, är det också enkelt att växla mellan smala däck anpassade för asfalt och grövre däck anpassade för terräng. Kan det här helt enkelt vara den nya campingcykeln som kommer få följa med otaliga familjer på diverse sommarsemestrar?

FUBi som Kickstarter-projekt

Finns det någon hake? Ja, tyvärr. FUBi existerar ännu inte på riktigt, utan det här är ett Kickstarterprojekt som fortfarande behöver finansiering. Intresset är dock enormt för denna hopfällbara cykel, och det syns inte minst på stödet som projektet har fått på Facebook.