▼ Artikeln innehåller annonslänkar från Autoexperten och OutdoorExperten
Köpguide: Cykelhållare till bil
Takmonterat, dragkroksmonterat eller bakluckemonterat? För dig som bara vill kunna frakta din cykel på bilen är det här så nära en djungel du kan komma. Men lugn, nu reder vi ut det här en gång för alla.
Fördelen med att ha cyklar och cykling som intresse är naturligtvis att det är ett relativt snabbt transportmedel, även på medeldistanssträckor. Att ta cykeln till uppsamlingsplatsen för träningspasset går ofta bra, trots att man också bor i en större stad. Men det finns tillfällen då det ändå finns ett behov av att kunna lasta upp cykeln eller cyklarna på bilen för såväl kortare som längre transporter.
I praktiken finns det tre separata lösningar för att transportera cykeln säkert med bil. Det finns ytterligare en, och det är att plocka isär cykeln och packa in den i en väska, speciellt konstruerad för att frakta just cyklar. Men i de allra flesta fall är det klart lämpligare att använda sig av något av de färdiga cykelställ som finns på marknaden och som enkelt monteras på bilen, antingen på taket, på dragkroken eller på bagageluckan. Vilken du ska välja beror på omständigheter som bilens utrustning, övrig kringutrustning, hur ofta den ska användas och vilken typ av cykel du har.
Cykelhållare för tak
Den lösning som är vanligast bland inbitna cyklister, professionella stall och motionärer, är troligtvis placeringen på bilens tak. Att montera cykeln på ett takräcke är en lösning som är smidig för alla som vill få bort cykeln från bagageluckan, i synnerhet om man äger en kombi då bakluckan inte går öppna på grund av att cyklarna helt enkelt är placerade i vägen. Det är också ett utmärkt alternativ för den som har en bil utan dragkrok. Det kräver dock att bilen är utrustad med rails för eller liknande lösning för montering av vanligt takräcke, då dessa cykelhållare därefter placeras och spänns fast i dessa. Här måste vi ändå slå ett slag för de svensktillverkade cykelhållarna från Thule som du exempelvis hittar här.
Att köra med en eller flera cyklar på taket kommer naturligtvis att öka luftmotståndet vilket ger en något högre bränsleförbrukning. Ändå är dessa ställ sannolikt de som är bäst lämpade för att transportera cyklar av motions- och tävlingskaraktär. Framför allt är det här cykelhållare för dem som transporterar cyklar både ofta och långt. Den här gruppen kan också sägas vara indelad i ytterligare två undergrupper.
Ramfäste
Det enklaste sättet att montera cykeln på taket. Med denna typ av cykelhållare placeras hela cykeln med hjulen monterade i en längsgående skena. En fast arm håller ramen på plats vilket ger stabilitet under färd.
Ett cykelställ av den här typen passar lika bra för touringcyklar som för den vanliga damcykeln. Det är en stabil konstruktion som, tack vare sin lösning med både fram- och bakhjul monterat, är utrymmesbesparande. Exempel på detta är exempelvis Thule ProRide som klarar cyklar med en vikt på upp till 20 kg.
Thule UpRide
Upprätt cykelhållare utan kontakt med cykelramen, för snabb och säker montering och med ett skydd för ramen.
3499
hos autoexperten.se
Thule ProRide
Cykelhållare för stående transport ger snabb och smidig lastning – för cyklar upp till 20 kg.
2299
hos autoexperten.se
Gaffelfäste
Den andra lösningen är cykelhållare med så kallat gaffelfäste. Vid denna typ av lösning monteras framhjulet bort innan montering. Framgaffeln låses därefter fast i cykelhållarens framkant genom en snabbkoppling, inte helt olik den som sitter på de flesta av dagens cyklar. Här finns exempelvis Thule ThruRide för cyklar med skivbromsar och genomgående framaxel [1 879:- hos OutdoorExperten] [2 349:- hos AutoExperten] och Thule OutRide [1 699:- hos AutoExperten] för cyklar med klassiska fälgbromsar och med snabbkoppling på framhjulet.
Den här typen av cykelhållare har fördelen att den sägs vara betydligt skonsammare mot ramar i kolfiber. Huruvida det även gäller dagens betydligt mer tåliga ramar ska jag låta vara osagt. En fördel är dock att det inte är något som klämmer runt ramen och därmed riskerar att repa den. Hela ekipaget blir dessutom något lägre med denna typ av lösning.
Eftersom framhjulet plockas bort vid denna typ av lösning behöver det därför fraktas inne i bilen, alternativt med ett kompletterande hjulfäste att montera på takräcket.
Det här är den lösning som jag själv föredrar då själva cykelhållaren som monteras på takräcket blir slimmad, vilket gör att fler cyklar kan placeras på taket.
Hållare för dragkrok
För den som saknar möjlighet (eller inte vill) placera sin cykel på bilens tak, är montering vid bilens bakända naturligtvis en mycket bra lösning. Den vanligaste är sannolikt det cykelställ som placeras på bilens dragkrok.
Den här varianten finns i alla möjliga prisklasser, allt från billiga lösningar hos lågpriskedjorna till dyrare modeller där såväl stabilitet som kvalitet ökar – samtidigt som säkerheten blir betydligt bättre.
Varianter på dessa cykelhållare finns där cyklarna – istället för att hängas upp i ramen – istället kan ställas på en platta. Det här ger en överlägsen stabilitet, dock är ett bekymmer för många fortfarande att bakluckan kan vara svår att öppna. Det ska dock sägas att det finns riktigt bra lösningar på dessa bekymmer, där hela stället med en enkel manöver kan tiltas och därmed bereda utrymme för öppnande av bagageluckan, exempelvis Thule VeloCompact som finns hos både AutoExperten och OutdoorExperten.
Ett närmast måste när vi talar om mer stöldbegärliga cyklar är naturligtvis möjligheten att låsa fast såväl cykelställ som cyklar. Flera tillverkare har därför cykelhållare som kan låsas fast i dragkroken, samt att cyklarna sedan kan låsas fast i cykelstället, vilket naturligtvis är att föredra – åtminstone när värdet på cyklarna i vissa fall vida överstiger bilen de fraktas på.
Värt att tänka på är att flera av de mer klassiska modellerna inte separerar cyklarna, vilket riskerar att de kommer att vara placerade mot varandra. I värsta fall lyfter du av cyklarna med en hel del skavsår på ramen. Det är inte helt roligt att upptäcka detta på den nya kolfiberracern. Gäller det dock barnens brukscyklar så är kanske inte problemet alls lika stort.
Thule VeloCompact
Populär cykelhållare för dragkrok med plats för upp till fyra cyklar.
7799
hos autoexperten.se
Placering på baklucka
Vad gör man då om man varken har möjlighet att montera takräcken eller har en dragkrok på bilen? Lugn bara lugn, det är verkligen inte kört.
Tack och lov har dagens bilar inte helt perfekt passform i alla detaljer. Det gör att det bildas små skarvar mellan bakluckan och den övriga karossen. Små skarvar som är möjliga att använda som kant för att spänna vajrar, som i sin tur håller cykelhållare på plats. Det kan låta som en något osäkert sätt att montera cyklarna på, men de här produkterna – åtminstone de från mer väletablerade tillverkare – håller oerhört hög kvalitet.
Precis som för cykelhållare som placeras på dragkroken, kan även denna typ av lösning vara slitande på cyklar som står eller hänger mot varandra. Skavmärken är tyvärr inte helt ovanliga. Så tänkt noga igenom vilka cyklar det är du ska frakta, om det är den vanliga slit och släng-cykeln eller om det är en dyrare modell du faktiskt är rädd om.
Thule OutWay
Cykelhållare som monteras på bakluckan för snabbare avfärd och med upphöjd plattform som gör bakljus och registreringsskylt synliga.
Bra att ha-utrustning
När det är dags att köpa cykelhållare till bilen finns det inte sällan en uppsjö frågor. Det rör inte bara vilken typ av hållare som är rätt för just mig, utan det handlar lika ofta om vilken kvalitet och vilka tillbehör som är värda att titta på. Att ha möjlighet att låsa fast såväl cykelställ som cyklar bör vara en självklarhet. Sedan har tillverkare såklart en hel uppsjö av tillbehör för att kunna bedriva en säljares favoritsysselsättning: merförsäljning.
Men det finns vissa saker som faktiskt kan vara värt att lägga ner lite extra pengar på, naturligtvis helt beroende på vilken lösning som väljs. För dig som väljer att transportera cykeln på taket i en gaffelmonterad lösning finns naturligtvis möjligheten att också placera framhjulet där. Det är en praktisk lösning för att helt enkelt slippa bereda plats i bilen för ett hjul, som trots sin närmast obefintliga tjocklek ändå på något sätt ofta lyckas ta upp värdefull plats.
En av de mer värdefulla lösningarna är ändå möjligheten att byta ut samtliga låskolvar i allt från cykelställ till själva takräcket, för att på så sätt få en och samma nyckel till allt. Är tanken att takräcken och cykelställ ska monteras och monteras av regelbundet, kan det faktiskt vara skönt att lägga ett par hundralappar extra för att få samma nyckel till alla delar. Den här lösningen med nycklar är en tjänst som bland annat svenska Thule tillhandahåller.
Vilket cykelställ ska jag köpa?
Den första frågan du bör ställa dig är vilken typ av bil du har idag. Vilken eller vilka lösningar fungerar på den modell du nu äger? Går du dessutom i bilbytarplaner kan det även vara lämpligt att se över vilken bil du kommer äga om ett år eller två.
Om tanken är att använda cykelhållaren som en backup för att kunna hämta barn och deras cyklar när det är riktigt risigt väder, eller när klockan är för mycket för dem att cykla hem, då är behovet sannolikt en enklare lösning som kan monteras på dragkroken och som sedan lätt kan plockas bort och placeras i bilens bagageutrymme.
Är du däremot en frekvent brukare av cykeltransporter, då kan en lösning för taket vara väl värda sina pengar. Med dessa modeller slipper du ha cyklar och cykelställ i vägen när du ska in och ut ur exempelvis bagageutrymmet.
Den sista frågan i denna del som du bör besvara är hur många cyklar du kommer behöva frakta på en och samma gång. Är det en eller är det så många som fyra? Ditt svar kommer att påverka vad du bör välja. Fördelen med en taklösning är att det är lätt att komplettera med fler hållare allt eftersom behovet av fler platser ökar.
Vilket märke är bäst?
Svaret är av naturliga skäl inte helt enkelt. Det beror helt enkelt på hur och hur ofta du har tänkt använda cykelstället och därmed vilka pengar du är beredd att lägga på köpet. Men det handlar lika mycket om vilka tillbehör du är ute efter.
För dig som vill ha en komplett lösning för cykelhållare och takräcke kan svenska Thule vara en god investering. Deras takräcken finns med särskilda spår som gör deras cykelhållare mycket lätta att montera, samtidigt som det finns gott om tillbehör, bland annat de tidigare nämnda utbytbara låskolvarna.
Andra tillverkare som finns tillgängliga är bland annat tyska Eckla, Unitec och Whispbar. Det är ändå på något sätt glädjande att Thule har blivit närmast standard och för många det självklara valet när takräcken och cykelhållare ska beställas.
Har vi glömt något viktigt? Eller vill du ge tips och råd till andra som ska köpa cykelhållare? Kommentera här under!
LÄS MER:
6 ovärderliga tips för dig som ska köpa cykelhjälm
► [shopping_box last_box="0"…