Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Rapha Core Bib 2016

Foto: Rapha

Långtest av Core Bib från Rapha

I februari släppte Rapha sin Core-kollektion för 2016. Jag har provat den sedan dess och det här är resultatet. Det är en byxa som är riktigt bra men som också kan få ett par mindre förbättringar.

Som vi har rapporterat om tidigare, har Rapha i år släppt sin Core-kollektion bestående av jerseys och shorts i både herr- och dammodell. Tröjorna är relativt lika, dock något mer figursydda i dammodell. Byxorna skiljer sig dock åt en del där herrmodellen är en klassisk bib med hängslen medan dammodellen är en traditionell byxa utan några band över axlarna.

Under ett par månader har jag nu haft möjligheten att testa detta kit, både inomhus på utomhus i blandade förhållanden.

Färg som håller

Det första som slår mig när jag packar upp byxorna första gången är hur bra materialet känns. Som ägare av ett antal svarta byxor börjar jag omedelbart att dra i tyget och sträcka ut det ordentligt. Ska den svarta färgen bli grå eller ska den hålla sig svart? Jag har sett för många svarta plagg fullständigt tappa kontrasten när det tänjs lite. Och är det något tajta cykelbyxor gör så är det att stretchas rejält. Inga problem här dock, färgen är fortfarande svart när jag tar på mig byxorna.

Längst ner på benen har Core Bib fått ett antal silikoninlägg som ska se till att hålla benen på plats trots kraftiga rörelser. Det här är också något som fungerar riktigt bra, och trots ett antal mil i sadeln sitter byxbenen precis där jag placerade dem.

Stora i storlekarna

För mig som alltid har storlek medium var det inget svårt val att välja storlek även denna gång. Det är inga problem att få på sig byxorna den här gången heller. Tyvärr har jag nog däremot för tunna lår eftersom den nedersta delen – den med silikoninläggen – är alldeles för vida i förhållande till mina ben. Det här innebär att det inte sitter riktigt tajt, utan det fladdrar lite. I övrigt verkar storleken vara precis som förväntat. Det kan således vara värt att gå ner en storlek vid köp här, inte minst för att byxbenen ska sitta lite bättre på plats.

Axelband utan skav

Sömmar på Rapha Core Bib 2016

Ett problem som jag ofta har stött på är det sätt på vilket banden över axlarna påverkar mig över tid. Inte sällan är det någon halvt otrevlig söm som börjar klia och skava mot huden. Resultatet är en inte obetydlig obehagskänsla. Det här är något som Rapha har lyckats arbeta bort riktigt bra. Istället för att ha axelband med skarpa sömmar, har de här istället tagit fram en stretchig (utan att för den sakens skull tappa formen eller vara för stretchigt) lösning med platta sömmar. Kontentan är att axelbanden lägger sig mjukt över nyckelbenen och axelpartiet och som sitter på plats utan några som helst trådar som har trasslat upp sig. Det här är faktiskt en av de absolut trevligaste detaljerna med Core-byxorna.

Varierande padding

Som cyklist är paddingen i byxan ett rejält känsligt område (precis som kroppen på samma ställe). Oviljan att byta cykelbyxor kan vara stor när en har hittat en modell som faktiskt sitter bra och som fungerar väl. Kanske är det just den här vanan att inte byta i onödan som gör sig påmind här. Jag kan nämligen inte riktigt släppa att Raphas chamois pad känns lite liten.

Kanske är det bara en spontan känsla, men jag får den inte riktigt att gå fram så långt som jag önskar, och sitter jag upprätt på sadeln så landar halva blygdbenet utanför paddingen. Samma sak gäller också när jag går ner i djupare tempoställning, då känns det som att jag nästan skjuter bak paddingen. Kanske är det just valet av byxa som är fel, det är möjligt att Core i sig inte är gjort för att jag vare sig ska sitta upprätt eller för djupt.

Sitter jag däremot normalt med händerna i bocken eller på bromshandtagen, är det sällan något problem. Det är faktiskt tvärtom då, här gör den faktiskt sig som allra bäst, och är i mitt tycke en av de bästa vadderingarna jag har använt mig av. Jag kan annars ha ett problem med domningar, men med Core har de så gott som försvunnit helt.

Trevliga detaljer

Logotyp för Rapha på Core Bib 2016

Som vanligt när det gäller det brittiska märket är det detaljer som sätter en minst sagt fantastisk prägel och som gör att jag omöjligt kan vara missnöjd med valet av byxa. Det är inte alltid att det handlar om stora ingrepp. I det här fallet är det just silikoninläggen på utsidan och på sidorna av byxbenen som jag inte kan låta bli. Silikon i formen av märkets namn skapar en riktigt trevlig effekt och ger känslan av ett genuint plagg som kommer hålla under lång tid framöver.

Själv är jag helt klart nöjd med valet och det kommer bli många fler mil och timmar i de här byxorna innan de får sägas ha gjort sitt. Läs mer om samtliga kollektioner från Rapha för 2016.

Har du själv provat Core-kollektionen? Skriv gärna vad du tycker om den i kommentarerna här under.

LÄS MER:

Rapha Collection 2016

Rapha Collection 2016: ”Vi har tagit lärdomar från Team Sky”

► För åkarna längst fram i klungan – och för den vanliga…

Rapha Women's 100 | 2016

Rapha Women’s 100 2016

► Sedan starten 2013 har Rapha Women's 100 ökat i deltagarantal…

Rapha Climber's Shoes finns förutom blått även i svart/rosa och vit/grå.

Rapha: Climber’s Shoes

► Även om det fortfarande är vinter i Sverige, börjar…

LÄS MER:

Rapha Collection 2016

Rapha Collection 2016: ”Vi har tagit lärdomar från Team Sky”

► För åkarna längst fram i klungan – och för den vanliga…

Rapha Women's 100 | 2016

Rapha Women’s 100 2016

► Sedan starten 2013 har Rapha Women's 100 ökat i deltagarantal…

Rapha Climber's Shoes finns förutom blått även i svart/rosa och vit/grå.

Rapha: Climber’s Shoes

► Även om det fortfarande är vinter i Sverige, börjar…