Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Rapha Winter Base Layer

Guide till höstshoppingen: Rapha Winter Base Layer

Vintern närmar sig snabbt och det är hög tid att inventera vintergarderoben. En förutsättning för att inte frysa är att använda plagg som både håller dig torr och varm. Först ut är Rapha Winter Base Layer.

Det är med risk för att det här blir årets mest färglösa nyhet. Men när Rapha presenterar nya kollektioner är det inte sällan det innefattar såväl svart och rosa. Förhoppningen är därför att förlåtelsen mot denna svartvita nyhet är oss given. Rapha har på kort tid gått från nystartad uppstickare till det de är idag: den nya generationens trendsättare i en annars så konservativ cykelvärld. Men just nu är det dags att släppa flashiga plagg, trendig lycra och svindyra sponsorkontrakt med världens troligtvis bästa stall.

Istället kryper vi in på bara skinnet. Bokstavligen. Det är dags för en översyn när det gäller ett av Raphas mest intima plagg (nej, inte cykelbyxan). Winter Base Layer är 100 % ren merinoull från Nya Zeeland. En bekantskap som vid första anblicken ter sig snäppet för tunn för att på allvar kunna värma en frusen svensk vinterkropp. Men aj vad fel vi hade.

Rapha Winter Base Layer är inte bara tillverkad av värmande merinoull. Materialets täthet och många krusningar gör att Rapha här har lyckats skapa ett base layer som fortsätter vara mjukt mot kroppen – även efter flera tvättar.

Winter Base Layer från Rapha i grå merinoull och polokrage.

Ett base layer som absorberar din fukt

En av de riktigt goda egenskaper som merinoull besitter är den trevliga egenskapen att dra åt sig fukt. Tack vare att materialet kan binda fukt både i och mellan fibrer, blir Raphas Winter Base Layer en optimal bekantskap genom att absorbera dina svettningar. Materialet blir isolerande samtidigt som du håller dig varm. Den höga polokragen ger dig möjlighet att använda den vikt, som på bilden ovan, eller uppdragen för att täcka ansiktet.

Raglan håller dig smärtfri

Hur många gånger har du inte i farten slängt på dig en tung axelremsväska, för att i nästa ögonblick förbanna skaparen av sömmen rakt över axlarna? Tunga väskor och grova sömmar tenderar snabbt att skapa en domnande effekt i armen, samtidigt som du i värsta fall ser ut som pryglad medeltida fånge av spruckna blodådror över hela axelpartiet.

Det är här som Raglan kommer in i bilden.

Lord Fitzroy Raglan var en amputerad brittisk general under Krimkriget i 1850. Hans feta problem var inte kriget i sig, utan att han var amputerad. Den ena armen var väck. Av ren självbevarelsedrift var det här information han mer än gärna ville undanhålla både lierade och fiender. Så han skapade det som senare skulle få hans namn: raglanärmen.

Istället för en söm på ovansidan av axeln och sedan ärmen fäst mot axelpartiet har raglanärmen en skärning som går från axeln ner till livet, och sedan sys fast genom en diagonal söm. Tack vare detta överlevde Lord Raglan Krimkriget, och samtidigt räddade han axlarna på många väskbärande individer i åtminstone ett par hundra år framåt.

Winter Base Layer från Rapha i svart merinoull och polokrage.

Längden på gott och ont

Som brukligt är när det gäller tröjor anpassade för cykling, så är bakstycket på tröjan något längre än framstycket. Så även här. Dock kan vi tycka att hela plagget hade kunnat göras något längre. Som det är nu kan det i vissa fall tendera att bildas en liten glipa mellan byxkant och tröjan – särskilt i framkant. Dock har det inte klargjorts om det beror på en missbedömning av längden hos Rapha, eller en missbedömning av kaloriintaget hos undertecknad. När det gäller längden i ryggen finns dock ingenting att älta. Här håller Raphas plagg en fullt tillräcklig längd. Tröjan ligger stabilt kvar över hela ländryggen och skyddar den från kyla. Hade vi fått välja, hade det varit önskvärt att få in någon form av silikon längst ner i innerkanten för att på så sätt definitivt säga tack och hej till upphasade tröjor.

Ändå är det här ett base layer som mer än väl bör vara ett naturligt inslag i var mans (och kvinnas garderob). Den korta längden ursäktas av det faktum att antalet gånger som kölden har gjort sig påmind har minskat drastiskt.

Rapha Winter Base Layer finns i två färger: svart och grått. Priset ligger på 900 svenska kronor, och tröjan beställs enklast från Rapha själva, www.rapha.cc.