Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Norah Sakal och Andreas Klintberg, KTH-studenter, entreprenörer och grundare till Shike.

Shike satsar på apputhyrning av cyklar i Stockholm

Under våren startar två studenter från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm upp sitt nya projekt, Shike. Målet? Att få stockholmare att börja cykla.

När livet som student i Stockholm ter sig avlångt, och avstånden mellan de olika fakulteterna växer till kilometer, då är det inte konstigt att det börjar spira en hel del idéer hos studenterna. Att ta bussen är omständligt och dyrt. Att gå tar för lång tid. Vad gör man då, om man inte har någon cykel?

Startups är ingenting nytt för de två grundarna, Andreas Klintberg och Norah Sakal. Andreas har sedan tidigare dragit igång en butik för hemmalösningar, och Norah har varit med och grundat Studentbilen.

Cyklarna från Shike låser du upp genom deras app för smartphones. 5 kronor per timme är priset som gäller för korta turer under en timme.

I en tid när vi delar allt mer med varandra, och bilpooler ständigt är på tapeten, är det befriande att upptäcka hur Shike kommer in med ett nytt koncept som förändrar hur människor förflyttar sig i storstäder. Ta upp din smartphone, hitta närmaste cykel, lås upp med telefonen, cykla dit du ska, lämna och lås. Inga stationer, inga begränsningar och bara mycket enklare än att vänta in bussen eller betala dyra kostnader för en bil. Med Shike betalar du enbart för tiden du använt cykeln. Korta turer under timmen kostar fem kronor, och vill du ha den längre är det åtta kronor per timme som gäller.

Det här är helt klart ett prisvärt alternativ till att hyra cykel, eller till de lånecyklar och turistcyklar som finns i många städer. Andreas och Norah börjar med att starta upp i Båstad med 10 till 20 cyklar under våren, och under hösten 2014 är tanken att Shike ska ta över Stockholm, och får stockholmare att börja ta cykeln.