Sömn och åldrande: Hur du kan förbättra din sömnkvalitet efter 60

Vikten av sömn och hur den påverkar vårt dagliga liv
Vikten av sömn och hur den påverkar vårt dagliga liv

Sömn är ett grundläggande behov för vår hälsa och vårt välmående, men ändå kämpar många med att få tillräckligt med vila. På senare tid har sömnstörningar blivit vanligare, särskilt efter COVID-19-pandemin. Den här artikeln dyker in i hur sömn och kost påverkar vår hälsa, varför sömnproblem uppstår och hur vi kan få en bättre sömnkvalitet.

Hur sömn påverkar oss och vilka problem vi stöter på

Att sova gott om nätterna är viktigt för både kropp och psyke. Kost och sömn spelar en stor roll för att hålla immunsystemet i trim och må bra överlag (det hjälper oss att orka med vardagen). Under pandemin har två tredjedelar av fransmännen sagt att de haft svårt att sova, enligt Santé Publique France. Redan 2024 rapporterar 43% av befolkningen att sömnproblemen sitter kvar.

Man har även sett att den genomsnittliga sömntiden minskat från 8,5 timmar för femtio år sedan till dagens 7 timmar. Denna förändring beror delvis på att vi stressar mer, vilket leder till svårare att somna. Andra saker som påverkar sömnen är rastlösa ben-syndrom och att vi sitter för mycket framför skärmar.

Sömnens betydelse när vi blir äldre

Sömnens värde försvagas inte med åren – faktiskt fortsätter den att vara viktig även efter 60 års ålder. Naturliga förändringar i våra biologiska rytmer gör att sömnen blir mer uppdelad ju äldre vi blir. Djupsömnen minskar och vi sover lättare, vilket gör att det inte alltid känns återhämtande.

Enligt Dr. Marc Rey, neurolog och ordförande för Institut National du Sommeil et de la Vigilance (INSV), går vår sömn i cykler på 90 minuter. När man är 60 år tar det alltså längre tid att somna igen efter att ha vaknat, jämfört med när man var 20. Han förklarar gärna att “det är en komplex process, där våra hjärnor blir mer varierade med åren” (en naturlig del av åldrandet).

Så anpassar vi våra sovvanor

Äldre personer behöver fortsatt mellan 7 till 8 timmars sömn per natt för att må bra. För de som är mellan 60 och 64 rekommenderas 7 till 9 timmar, medan man över 65 bör sikta på 7 till 8 timmar.

Hälsoproblem kan ofta göra nattsömnen svårare för äldre. Hos män kan exempelvis prostataåkommor störa sömnen, medan kvinnor kan få problem med värmevallningar. Korta tupplurar under dagen kan vara till hjälp, men det gäller att de inte stör nattsömnen.

Tips för att sova bättre

Om du vill sova bättre, försök ta en kort tupplur mellan 13:00 och 14:00 – helst inte längre än 20 minuter. En sund livsstil med regelbunden motion och bra sovrutiner kan hjälpa att hålla sömnen på rätt spår (en investering för framtiden).

Genom att lära sig mer om hur våra sovvanor påverkar oss och vad som kan störa nattsömnen, kan vi göra smarta val som leder till bättre hälsa och mer energi i livet. Att jobba på sina sovrutiner kan vara ett steg mot ett mer balanserat liv.