Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Cykeltjuv på bild

Stöldskydd ger dig din cykel tillbaka

Du rycker till i sömnen, vaknar och känner genast att något är fel. Vad är klockan? Famlandes hittar du telefonen på golvet bredvid sängen. Klockan är alldeles för mycket, helt uppenbart. Du har försovit dig. Även om det inte är på liv och död så känns det så. Stressen kommer smygande väldigt snabbt. Faktum är att den nästan galopperar in i din kropp. Du river snabbt åt dig gårdagens kläder från stolen i sovrummet, smetar på lite deodorant under armarna, hugger en banan i farten och springer ut på gatan. Vad i…? Var är cykeln?!

Hur många gånger har du blivit av med din cykel? I Sverige är det nästan inte frågan om du har drabbats. Bor du dessutom i en något större stad med en högskola eller universitet, då är det ännu mer sannolikt att du någon gång har blivit av med din cykel. En lösning heter ordentligt lås. En annan heter stöldskydd.

Så i takt med att fler väljer att cykla i Sverige, innebär det här tyvärr också att fler och fler attraktiva cyklar dyker upp på gatorna. Bara förra året anmäldes över 60 000 cykelstölder till polisen. Och det är ändå bara början. Mörkertalet är stort, och många väljer (på grund av höga självrisker) att inte ens anmäla det.

Tillfället gör tjuven

Tyvärr är det så. Man kan säga att det finns tre typer av stölder när det gäller cyklar.

• Stöld för att sälja dyrt
• Stöld för att sälja snabbt och billigt
• Stöld för att transportera sig

Även om det finns en organiserad brottslighet när det gäller cyklar, så gäller det oftast dyra cyklar som är anpassade för tävling.Den här kategorin är den minst vanliga. Den andra punkten handlar oftast om att stjäla en cykel för att sedan snabbt kunna sälja den vidare, inte sällan för att finansiera missbruk av något slag. Bara här är ett bra stöldskydd effektivt. Det är svårt att sälja en cykel som är stöldmärkt, och sannolikheten att din cykel står kvar där du lämnade den är stor.

Meddelande till alla cykeltjuvar

Det är dock den tredje kategorin som är den klart vanligaste. Det är också den som kallas tillfällesbrottslighet. Det är inte det att ett stöldskydd förhindrar att den stjäls, men den kommer sannolikt tillbaka igen. Tillfället gör tjuven, helt enkelt. Det är för jobbigt att gå hem från krogen på lördagsnatten. Det ska imponeras på kompisarna mitt under fyllan. Dessa cyklar används någon eller några kilometer för att sedan ställas av. Omöjligt att hitta som ägare. Men se till att ha ett bra stöldskydd på den så kommer du med stor sannolikhet att ha den i dina händer snart igen.

Kan stöldskydd ge mig min cykel tillbaka?

Absolut en stor chans till det. Många cyklar hittas, men få går i dag att spåra och återförena med sin riktiga ägare. Anledningen är att helt enkelt att det inte finns något som visar vem som faktiskt står som ägare till cykeln.

Men det finns en lösning. Stöldskydd, eller stöldmärkning som många också kallar det, ökar chanserna enormt att din cykel ganska snart ska hitta hem till dig igen.

Ett bra riktmärke när det gäller att kunna spåra cyklar är att systemet ska vara sökningsbart för både polis och försäkringsbolag. En väldigt stor andel av cyklarna hittas som sagt, även om cykeltjuven själv är borta sedan länge.