
Oakley Radarlock i jubileumsutgåva
Oakley har släppt en jubileumsutgåva av Oakley Radarlock. Och vi på Bike Life ska naturligtvis testa dem. De har plågats genom regn och lera. 2 800 kronor är mycket, och är det värt pengarna?
Hur mycket är det egentligen okej att lägga på ett par cykelglasögon? Blir det bättre ju dyrare det är? Ska jag fokusera på prislappen? Är Oakley Radarlock™ något att ha?
Fyra frågor som fler än många cyklister känner igen sig i. Som aktiv elitidrottare är det sällan ett problem. Används de flera timmar varje dag är det sällan något stort bekymmer om de kostar en tusenlapp eller tre. Men för oss alla motionärer, som vare sig har lukrativa kontrakt med sponsorer eller obegränsat med monetära resurser att lägga på sporadiskt använda ting så framstår priset inte sällan som en högst relevant frågeställning. Hur mycket är egentligen okej att lägga på ett par glasögon som bara ska användas under träning och sedan under någon enstaka tävling?
Vi på Bike Life fick chansen att testa Oakley Radarlock™ Path™ under Cykelvasan i mitten av augusti. Förutsättningarna var minst sagt bra – leran blev påtaglig efter flera dagars regnande, och när prognosen dessutom lovade solglimtar varvat med regn så var premisserna närmast optimala. Erfarenheten från andra glasögon finns sedan tidigare. Och just därför är det extra intressant att testa ett par dyrare glasögon. För det är faktiskt vad det är. 2700 kronor för paketet med Oakley Radarlock™, inklusive två linser och två storlekar av näskuddar för att justera hur högt de sitter på näsroten.
Cykelglasögon gjorda för att misshandlas
När Oakley nu lanserar en av sina mest tåliga bågar någonsin, är det minst sagt med skepsis som jag undrar hur mycket de egentligen klarar av. Men det här är ett par bågar som närmast kan liknas vid en disktrasa. De tål helt enkelt att vridas i alla riktningar utan att ens visa en tillstymmelse till att säga stopp. Förutom sin mjuka men ändå stabila konstruktion är det efter några timmars användning tydligt att det är de små detaljerna som gör de här glasögonen till den produkt som vi liksom aldrig vill släppa ifrån oss.
Bland de detaljer som vi uppskattar mest finns bland annat de smarta och karaktärsskapande ventilationskanalerna i skalmarna. Tack vare dessa upplevs glasögonen som extremt snabba på att göra sig av med all form av imma. Samtidigt transporterar de också in nödvändig svalkande luft mot ansiktet och ögonen, vilket skapar en behaglig känsla där svetten aldrig tillåts flöda över.
Ett annat stort plus som vi upplever när vi använder glasögonen är att de ständigt sitter på plats. När svetten rinner över huvudet är det inte sällan som glasögonen tyvärr också börjar vandra fram och tillbaka, vilket är grunden till mycket irritation för många cyklister. Men inte här. Det är inte någon skräll att Oakley väljer att kalla materialet längst bak på skalmarna för unobtainium, för det är nästan vad det känns som. Känslan är att de har lyckats med något närmast omöjligt. Det är bara att buga och bocka för den goda passformen i glasögonen.
Utbytbara linser
Och för att återgå till den tidigare nämnda flexibiliteten så är den nödvändig. Eller nödvändig och nödvändig, den är hur som helst till stor nytta när det är dags att byta mellan de två linser som följer med i paketet. För att byta mellan linserna är det helt enkelt bara att ta ett rejält grepp i bågarna och sedan skjuta partiet över näsan rakt bakåt. Bågarna flexar i närmast omöjliga vinklar innan linsen plötsligt släpper, och det bara är att lyfta ut och stoppa i nästa.
I paketet vi har testat har det ingått två Path-linser, men från Oakleys hemsida finns även en annan form att beställa där linsen sträcker sig längre neråt kinden. Förutom en klassisk iridiumlins, skapad för skarpt solljus, har vi även mestadels kört med Oakleys Jade Iridium-lins, som trots att den är relativt mörk ändå fungerar bra även mörkare och disigare miljöer. Regn och lera påverkar inte heller sikten negativt, utan sikten är fortfarande god. Dessutom är den god åt alla håll – åt sidorna och även uppåt och neråt. Och ur ett kontrastperspektiv så är det inte heller här mycket att kritisera. Konturer syns mycket bra, även i de fall där det blir mörkare i tät skog.
Även om linserna i det mesta imponerar så har de dock en viss tendens att imma igen vid kombinationen varmt och låg hastighet. Ingenting konstigt egentligen, men imman tränger sig på fort. Dock försvinner den lika fort i samma ögonblick som hastigheten återigen ökar till mer än minimalt. Det är just ovan nämnda ventilationskanaler som effektivt leder in ny luft och därmed transporterar bort nyligen skapad imma.
Ett par glasögon att sukta efter
Efter knappt två veckors testande – i allt från ett lerigt Cykelvasan, via snabba turer på landsvägen, till att även testas som solskydd även i bilens förarsäte – så är det bara att konstatera att det här är ett par glasögon som definitivt har imponerat på oss. Om det är värt att lägga 2 800 kronor på dem, det blir nog upp till var och en att avgöra tillsammans med utrymmet i plånboken. Klart är dock att det här är de bästa glasögonen jag har haft möjlighet att köra med. Så ja, i just det här fallet har det blivit bättre i takt med att priset också har ökat.
Men istället för att fokusera på prislappen kan det vara klokt att faktiskt fundera över vilka egenskaper som du prioriterar i ett par sportglasögon. Är det passform, god ventilation, utseende och linser som håller absoluta toppkvalitet så är Oakley Radarlock definitivt ett par glasögon att överväga, trots det relativt höga priset.