The Copenhagenize Flow
Har du hört talas om The Flow, eller The Copenhagenize Flow som den egentligen heter? Sannolikheten att du har gjort det är förvisso inte särskilt stor, men har du sett den så vet du att det här mycket väl kan vara en av de viktigaste nyheterna när det gäller att velofiera Sverige lagom till våren 2014.
Visste du att antalet resor som görs med cykel i Köpenhamn ökade med 10 procentenheter så fort Köpenhamn började bygga separerade cykelvägar? Och visste du att Köpenhamn som stad sparar närmare 2 kroner per kilometer som dess invånare tar cykeln istället för bilen. Totalt sett blir det många danske kroner på ett år, pengar som sedan kan användas till att ytterligare förbättra infrastrukturen för cyklister i Köpenhamn.
Att anlägga nya cykelvägar kräver ofta stora insatser och ekonomiska resurser för kommunerna. Och av vana trogen är det inte särskilt ofta som vi faktiskt får se några större satsningar på cykelmiljöerna heller. En stor anledning är att dessa lösningar oftast blir mer eller mindre permanenta, och ska de sedan göras om så innebär det ytterligare stora kostnader i anpassning av vägnätet. Det är här som The Copenhagenize Flow kommer in i bilden. Lite som en räddare faktiskt.
Det har aldrig varit enklare att anlägga helt nya cykelvägar. Åtminstone tillfälliga sådana. The Copenhagenize Flow är något så unikt som en portabel cykelväg, ett gigantiskt Lego från Danmark (vad annars?). Med hjälp av The Flow kan ett litet team på endast några få personer lätt skapa en helt ny cykelväg eller fil på en kilometer på endast en dag.
Låter det galet? Genom att montera ihop plattor genom att endast klicka i dem i varandra går det lätt att bygga ihop en hel cykelväg utan några större ansträngningar. Kanske är det här lösningen för kommuner som gärna vill bygga cykelvägar, men som helst vill testa situationen innan vägarna byggs om på riktigt.
Fördelarna med The Copenhagenize Flow blir därför många. Lösningen syns direkt samtidigt som den är enkel att montera. Hela investeringskostnaden blir därför låg i förhållande till att lösa cykelvägar på traditionella sätt. När den har testats och utvärderats går den lika snabbt att plocka ihop igen, för att sedan kunna monteras ihop på nästa ställe.
Bör din kommun också satsa på att bygga fler cykelvägar? Dela i så fall den här artikeln om The Copenhagenize Flow med politiker, tjänstemän och trafikkontoret i just din stad.