Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6

Tre punkter om underhåll för dig som inte orkar bry dig

Det är alldeles för ofta som jag ser och hör hur cyklister gör det alldeles för svårt för sig själva. Det kvittar hur långt du cyklar, det kvittar vart du är på väg. Att du väsnas och rullar tungt är det jag vill behandla. En cykel har många komponenter som ska fungera och underhållas men för vardagscyklingen kan det lätt kokas ned till tre punkter. De är enkla att åtgärda och gör underverk för cykelturen.

Pumpa däcken

Med ett högre däcktryck rullar du lättare, och du behöver använda mindre energi för att få fart på cykeln. Läs på däckets sida hur många bar eller psi som gäller för just ditt däck. Ibland finns det en minimum- och maximumnivå. För enkel vardagscykling rekommenderar jag att du lägger dig närmare max, men det är en smaksak. Se till att kolla trycket och fylla på med jämna mellanrum.

Smörj kedjan

Eller rättare sagt: smörj det som gnisslar. Detta gäller allt från glänsande nyköp till gamla rosthögar. Inte bara det att kedjan håller längre, men är det inte också skönare att cykla när cykeln nästan är ljudlös? Gör det lätt för dig, köp olja anpassad för cykel. Sväng förbi din cykelhandlare och hör vad som rekommenderas, köp sedan den lilla och billiga förpackningen – den räcker för dig. Smörj din kedja måttligt när den är torr eller väsnas. Är det något annat som gnisslar eller väsnas på grund av friktion? Smörj det med. Glöm inte att torka av överflödig olja.

Dra åt eller ta bort

Sitter något löst? Dra åt det. Rörliga delar är rörliga delar, allt annat ska sitta fast och inte skallra. Behöver du inte delen, eller kan du inte fästa den igen? Ta bort eller ersätt. Gör det lätt för dig själv, det är din cykel, och du vet vad som behövs och inte. En trasig eller lös del kan tyvärr vara en olycka som bara väntar på att hända.

Egentligen borde man då och då rengöra sin kedja, kanske välja andra däck men denna artikel främst riktar sig till dig som är helt ointresserad av underhåll. Därför säger jag helt enkelt: smörj, pumpa, dra åt. Tre enkla tips som gör stor skillnad med väldigt liten insats i tid oavsett cykel. Du som cyklar många mil regelbundet har säkert dina egna procedurer och åsikter.

Varje cykel som slutar gnissla eller väsnas är ett framsteg. Dela gärna denna artikeln till någon som du vet har en cykel som för oväsen.