Warning: file_get_contents(/home/u/u3284671/www/_productFeeds/data/adtraction_bokus_productFeedCategorised_bikelife.json): failed to open stream: No such file or directory in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bikelife/public_html/wp-content/themes/bike-life-black-edition-v.1.0/single-default.php on line 6
Bibeln

5 Budord: Vett och etikett i trafiken

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren cyklist, är du sannolikt smärtsamt medveten om de konflikter som lätt uppstår i trafiken. Den ibland usla stämningen är varje cyklists ansvar att förebygga. Här kommer fem budord som gör dig till en stjärna och ambassadör för cykelsporten.

1. Du skall inte vara hänsynslös

Få människor gillar att bli skrämda, framför allt när vi är som minst beredda på det. Din cykel är ljudlös och du är snabb. Tänk på att hålla avstånd till gående, hundar, andra cyklister och kanske framför allt till våra vänner som befinner sig på hästryggen. En häst kan bli rejält skrämd av dig – med hemska följder som resultat.

När du närmar dig någon av ovanstående grupper, sakta ner lite, håll avstånd, förvarna med ringklocka eller ett försiktigt ursäktande – det kommer att uppskattas.

2. Du skall icke ta upp onödig plats

Inte många saker tycks irritera andra trafikanter så mycket som cyklister som kör i dubbla led. Egentligen handlar det inte om att det är just dubbla led, utan om att det är mer utrymmet än nödvändigt som tas i anspråk.

Vi cyklister kan hävda vår rätt att cykla på allmänna vägar, och vi kan göra liknelser med traktorer som ofta kör ännu långsammare än vad vi gör. Men kanske behöver vi tänka på hur vi kör. När en bil närmar sig, håll ut mot kanten och tryck ihop leden – utan att göra det osäkert för oss själva alltså.

3. Hälsa dina medtrafikanter i med- & motgång

Sträck ut din hand och finn en hand i din, som Lasse Berghagen sjöng. Ingenting vänder en sur min så bra som ett leende, en vinkning och ett hej. Det spelar i ärlighetens namn ingen roll om du så lider alla kval i världen på grund av rent omänskliga procentsatser i backarna, kosta på dig ett vänligt leende och hälsa på de människor du möter eller kör om. Du ska få se att du kommer få ett hej tillbaka. Och sanningen är att det är svårt att vara arg på någon som faktiskt just har sagt ett vänligt hej.

Coca Cola-burk

4. Du skall icke skräpa ner

Ät gärna under rundan men ta med dig skräpet hem. Bara för att proffsen slänger sina vattenflaskor till publiken, betyder det inte att du kan göra dig av med omslagspapperet till din senaste bar i dikeskanten. Visa att vi bryr oss om naturen och våra medmänniskor. Stoppa ner skräpet i någon av dina ryggfickor och släng det istället när du kommer hem, det vinner vi alla på.

5. Respektera samhällets lagar och regler

Stanna vid rödljus, respektera rådande regler som gäller vid stoppskyltar, cykla inte på trottoarer, kör inte mot enkelriktat och stanna för fotgängare vid övergångsställen. Det här är enkla regler som vi inte ens skulle behöva argumentera för, det är trafikregler som gäller alla trafikanter. Och framför allt är de här reglerna väldigt enkla att respektera. Är du osäker på vad som gäller, fråga någon! Gör vi fel, be om ursäkt och lova bättring till nästa gång.

 

Hur kan vi förbättra attityden till cyklister? Berätta om dina erfarenheter eller tips i kommentarerna här nedanför.

LÄS MER:

Cykelhjälm

6 ovärderliga tips för dig som ska köpa cykelhjälm

► [shopping_box last_box="0"…

Cyklister i Paris

9 saker varje ny cyklist behöver ha

► Så du är ny på det här med cykling. Jag kan bara gratulera,…

Bil på väg

Köpguide: Cykelhållare till bil

► Fördelen med att ha cyklar och cykling som intresse är…

LÄS MER:

Cyklister i Paris

9 saker varje ny cyklist behöver ha

► Så du är ny på det här med cykling. Jag kan bara gratulera,…

Bil på väg

Köpguide: Cykelhållare till bil

► Fördelen med att ha cyklar och cykling som intresse är…